Nagy kihívásokkal kell szembesülniük az építőipari cégeknek

Dobosék pélmonostori vállalata 25 éve van az építőipari piacon

0
72

Építőanyag-drágulás, munkaerőhiány – ezekkel a kihívásokkal kell szembenéznie a pélmonostori Dobos fivérek által vezetett építőipari vállalatnak is. Az 1997-ben indult családi vállalkozás az évek folyamán igyekezett folyamatosan lépést tartani az ágazat gyors fejlődésével. Jelenleg a helyzet eléggé bizonytalan, de ők mindent megtesznek azért, hogy a negyedszázados kemény munkával megteremtett cég még sokáig működhessen.

Az év eleje az időjárás miatt általában az építkezési cégeknél egy kis pihenővel kezdődik, ez a jól bevált gyakorlat a pélmonostori Dobos építőipari vállalatnál is.

– Most viszont egy bontási munkálattal, amit ilyen időben is lehet végezni, elkezdtük az idényt – mondja Dobos Pál, aki testvérével, Zoltánnal irányítja a negyedszázada működő vállalatot.

Egy családi ház teljes átépítésén dolgoznak éppen, ahova a reggeli eligazításra érkezünk, a feladatok kiosztása után máris megkezdődik a munka, egyikük lapátot ragad, míg más a légkalapácsot veszi a kezébe, és beindítják a markológépet is, mert hiszen ahogy a megrendelőnek, úgy nekik is fontos, hogy a megbeszélt határidőre végezzenek. Aztán újabb megbízatásoknak kell majd eleget tenniük.

– Egy hétfős csapattal dolgozunk, mindenki ért ahhoz, amit csinál, ez egy jól bejáródott brigád, ami ebben a munkában nagyon fontos – mondja Dobos Zoltán, aki hozzáteszi, hogy a céget még 1997-ben Eszéken alapították édesapjukkal közösen, aki több évig dolgozott egy nagyvállalatban, az ott megszerzett tudását, tapasztalatát aztán saját cégében kamatoztatta.

Dobos Zoltán

– Édesapánk már egy ideje nyugdíjban van, de tanácsaira ma is számíthatunk, és természetesen ki is kérjük – teszi hozzá Pál.

Egy kis családi vállalkozásként indultak, de sok munkával sikerült egy jól működő céggé fejlődniük.

Az évek során folyamatosan bővítették gépparkjukat, a technikai felszereltséget, és igyekeztek lépést tartani az építőipar gyors fejlődésével. Mindezt saját forrásból és pályázatok útján sikerült megvalósítaniuk. A Dobos cégnek is hatalmas segítséget jelentett a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján meghirdetett pályázatokon való sikeres részvétel, amellyel sikerült felzárkózniuk az építőipari piac követelményeihez.

Az építőipari nyersanyagok és az építőanyagipari termékek drasztikus áremelkedése globális jelenség, az Európai Unió valamennyi tagországában gondot okoz, így nagyon bizonytalan náluk is a jövő, de Dobosék nem csüggednek, mert amit kemény munkával felépítettek, azt meg is szándékoznak tartani. Mindent megtesznek, hogy a cég még sokáig működhessen, további fejlesztéseket terveznek és a csapatot is bővítenék.

Ami a családot illeti, Zoltánnak két lánya van, így nem hiszi, hogy ők ezzel fognak majd foglalkozni, de Pálnak van egy fia, így reméli, hogy az majd továbbviszi a szakmát.

– Ez egy nehéz, de szép szakma – mondja Zoltán -, jó és megbízható építőkre mindig szükség lesz.