Prije 31 godinu palo je Laslovo

25

Povodom 31. obljetnice pada Laslova, održano je prisjećane paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika podignutom u čast žrtvama. Komemoraciji je prisustvovao i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Laslovo je od ljeta 1991. godine pa sve do kraja studenoga, 152 dana bilo opkoljeno od strane Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga na čelu sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom. Nakon pada Vukovara, okupacija mjesta postala je još jača. Kuće u naselju su gotovo do temelja porušene, a istu sudbinu je doživjela i reformirana crkva. Šačica naoružane skupine, uglavnom mještana Hrvata i Mađara, su sve do 24. studenoga 1991. godine držali otpor nasuprot znatno brojnijem neprijatelju, ali dalje više nisu mogli, zbog toga su zajedno sa stanovništvom koje je još ostalo, bili prisiljeni napustiti selo koje datira još iz vremena Arpadovića. Posljedica opsade je 48 žrtava, a o tijelima 15 osoba do danas se još ne zna ništa. Sjećanje na njih čuva spomen-ploča u centru sela, pri kojoj mještani i svi oni koji suosjećaju s obiteljima stradalih redovno odaju počast na godišnjicu tragedije.

„Na taj dan proživjeli smo najteže sate svoga života“

-Prije 31 godinu u Laslovu smo branili domovinu. Okruženi sa sedam srpskih sela, branili smo se 152 dana. To su bile svakodnevne, teške, krvave borbe. Četrdeset osam ih je izgubilo živote, a o tijelima 15 osoba ne znamo ništa, evidentirano je 76 osoba koje su zadobile teške tjelesne ozljede. Ovi brojevi puno govore o jednom selu koje je prije rata imalo 1300 stanovnika. Moglo bi se napisati više knjiga o događajima iz zadnja 4 dana opsade, kada je palo Ernestinovo, a nas su zatvorili u obruč opsade. Izdržali smo do zadnjega. Kada smo vidjeli da nema nade, prijepodne posljednjega dana odlučio sam kako moramo napustiti naše rodno selo. Bila je magla, kojoj smo se radovali, ali smo trebali izdržati dok ne padne mrak. Tvrdim, da je taj dan razdoblje do pola 5 bilo najtežih nekoliko sati u životu 276 branitelja i to će tako i ostati dok god smo živi – rekao je Laslo Kočiš, zapovjednik obrane Laslova.

Prisjećanje svake godine ima sve više sudionika i na njemu već godinama sudjeluje i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

-Ovo je jedna jasna poruka svih nas koji već godinama dolazimo ovdje, u Laslovo, kako bismo izrazili poštovanje prema žrtvama braniteljima i civilima. Posebno me raduje što se možemo prisjećati zajedno s Róbertom Jankovicsem, saborskim zastupnikom i s brojnim braniteljima pristiglima iz različitih dijelova cijele zemlje – rekao je Tomo Medved, koji je u svome govoru hvalio hrabrost i uzornost branitelja Laslova.

Na komemoraciji su, među ostalima, vijenac položili i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Oliver Matijevć, izvršni predsjednik DZMH, dr. Tibor Santo i Deže Kelemen, članovi predsjedništva krovne organizacije DZMH, Zoltan Čerepeš, zamjenik načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine Općine Tordinci i Atila Ambruš, član Vijeća Općine Tordinci.

-Svake godine kada se okupimo ovdje u Laslovu kako bismo se prisjetili Mađara i Hrvata koji su dali svoje živote 1991., koji su braneći svoje selo zapravo branili i Hrvatsku, uvijek mislimo kako su to bila nemila vremena i kako su to bili divni ljudi koji su dali svoje živote za domovinu. Za sve njih, nama koji vodimo mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, sveti je zadatak sačuvati sjećanje na njih i prenijeti ga našoj djeci kako se ovo, što se dogodilo Istočnoj Slavoniji 1991., nikada više ne bi ponovilo – izjavio je Róbert Jankovics.