Na dječjoj radionici predstavljeni su zimski narodni običaji

0
20

Sekcija očuvanja narodnih običaja, koja funkcionira u okviru DZMH ogranka Kopačevo, prošle subote organizirala je radionicu pod nazivom Usred zime, gdje su se prikazivali pokladni i zimski seoski običaji.

DZMH ogranak Kopačevo pokrenuo je prošle godine početkom adventa jednu sekciju namijenjenu djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a koja bi se bavila zapravo svim temama koje se tiču očuvanja narodnih običaja. Na radionicama su prisutni i pedagozi koji žive u Kopačevu, pa se s djecom istovremeno može baviti više stručnih osoba, a na taj način i tematika može biti puno opširnija. Dok je prva radionica bila u znaku adventa i božićnih običaja, posljednjoj je tematika bila zimski i pokladni narodni običaji.

Radionica pod nazivom Usred zime održana je 12. veljače, u sjedištu ogranka DZMH u Kopačevu.

-Jedan dio programa je bila i izložba starih fotografija koje su ovjekovječile pojedine trenutke zimskih običaja kao što su kolinja, maskenbali, vezilje, a istovremeno su starije stanovnice sela prisutnima i prepričavale te događaje. Osim toga, učili smo pokladne pjesme, pričali o starim običajima, runili kukuruz, gradili dvorce od okominja, kreirali smo i stare narodne motive iz Kopačeva. Prisutne smo počastili svježe pečenim pogačama – rekla je Monika Fačko, potpredsjednica ogranka, i zahvalila se svima na sudjelovanju.

Dodala je kako se program nastavlja slijedećeg tjedna, gdje će se u suradnji s mjesnim sportskim društvom organizirati pokladna povorka.

Voditelji sekcije za očuvanje narodnih običaja imaju u planu mlade upoznati i sa radom udruga koje funkcioniraju u selu.

Program je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.