Munka jellegű kiránduláson Zágráb megye kisebbségi képviselői

0
63

A hétvégén Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megyében jártak Zágráb megye kisebbségi képviselői. A program keretében – egyebek mellett – a pélmonostori és a vukovári magyar szervezetekhez is ellátogattak.

A fővárost körülölelő Zágráb megye lakossága folyamatosan gyarapszik, hiszen a város közelsége igencsak vonzóvá teszi. A környékre az évek során a horvátokon kívül más nemzetiségűek is érkeztek, akiknek köszönhetően a térség nemzetiségi szempontból sokszínűvé vált. Ebből adódóan a megye területén három kisebbségi önkormányzat és hat kisebbségi képviselő is tevékenykedik. Ezen közösségek képviselői a megyei kisebbségi koordináció szervezésében a hétvégén egy munka jellegű kirándulás keretében Horvátország keleti részébe utaztak.

A pélmonostori Magyarok Otthonában

A látogatás során a pélmonostori Magyarok Otthonába is betértek, ahol a város kisebbségi önkormányzatának elnöke, Kovács Ferenc és Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője fogadta őket. A találkozón a felek beszámoltak tevékenységükről és megosztották egymással tapasztalataikat, valamint tárgyaltak az együttműködési lehetőségekről is. A nap második felében, a pélmonostori látogatás részeként a delegáció ellátogatott a Baranyai Néprajzi Központba is. A program második napján a zágrábiak Vukovárra utaztak, ahol először a helyi Magyarok Otthonába tértek be. Itt találkoztak Jakumetović Rozáliával, a Vukovári Magyarok Egyesületének és Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának az elnök asszonyával, illetve a megyében élő kisebbségek képviselőivel, majd pedig megtekintették az Eltz-kastélyt.

A vukovári Magyarok Otthonában

A küldöttség tagjaként a kiránduláson részt vett Berkes Imre, Zágráb megye magyar kisebbségi képviselője, valamint Martina Glasnović, a Zágráb megyei közgyűlés elnöke is.