Munk: A járás területén működő egyesületeket meg kell becsülnünk

Mi történt a bellyei Etnofesztivállal?

0
96

Hasonlóan ahhoz, ahogy a kopácsiak annak idején elkezdték szervezni a Kopácsi Halásznapokat, 1999-ben a helyi egyesületek nekiláttak a bellyei etnofesztivál szervezésének azzal a céllal, hogy megismertessék a kistérség kultúráját és tradícióit a nagyvilággal. Az esemény idővel a járás egyik legsikeresebb rendezvényévé vált, melyre nagyon sokan ellátogattak belföldről és külföldről egyaránt. A rendezvény egykori színvonalának viszont mára nyoma sincs.

A bellyei Etnofesztivál eredeti célja a település és a járás értékeinek és tradícióinak bemutatása volt, hiszen ezek teszik messze földön felismerhetővé Bellyét. A rendezvényen a kezdetekben volt minden, ami jellemző a térségre, a hagyományos ételektől a néptáncon át a régi mesterségekig és tradíciókig, melyek bemutatását közösen élvezhették az idelátogatók és a helyiek. A fesztivál mindenkinek tetszett, meg voltak vele elégedve az emberek. Ennek legfőbb titka kétségkívül abban rejlett, hogy a kezdetekben a civil szervezetek és a helyiek voltak a rendezvény szervezői. A helyi tánccsoport, a horgászegyesület, a vadásztársaság, a Régi Sportok Egyesülete, a HVIDRA, a focicsapat és még sokan mások mind azon munkálkodtak, hogy egy felismerhető, színvonalas rendezvény legyen a Bellyei járás központjában.

Munk: „Visszaadjuk az Etnofesztivált a bellyei egyesületeknek, és azon leszünk, hogy a rendezvény helyszíne a központi, a templom melletti tér legyen újra.”

– Azzal, hogy a járás eddigi vezetősége kiszervezte az etnofesztivált privát cégeknek, nemcsak a rendezvénynek okozott kárt, hanem a településen működő egyesületeknek is, amelyeket ezzel megfosztott egy kiváló bemutatkozási lehetőségtől. Úgy vélem, hogy az etnofesztivált a járásban működő civil egyesületeknek kellene megszervezniük a járás és a turisztikai egyesület közreműködésével. Ez a módszer már bevált a

- Reklám -

Kopácsi Halásznapok és a laskói Paprikafesztivál esetében, melyek színvonala e jó gyakorlatnak köszönhetően nagymértékben túlszárnyalta már az etnofesztiválét, tehát a recept adott. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a járás jelenlegi vezetése semmibe veszi az egyesületeket és ötlettelenül, vakon tévelyegve keresi az utat, megkerülve mindent, amit a józan ész diktál. Úgy gondolom, hogy a járás területén működő egyesületeket meg kell becsülnünk és fejlesztenünk, támogatnunk kell őket. Az egyesületek ugyanis felbecsülhetetlen munkát végeznek annak érdekében, hogy jobbá tegyék járásunk lakóinak az életét. Csapatommal azt akarjuk, hogy az egyesületek bevonásával visszahozzuk az etnofesztivál egykori fényét, és visszaállítsuk azt annak méltó, eredeti helyére, vagyis a templom mellé. Nem hagyhatjuk, hogy a közérdeket felülírja az önérdek – mondta Munk Erik elöljárójelölt.