Multimediji u nastavi: dvodnevna međunarodna konferencija u Osijeku

0
13

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održana je XXVIII. međunarodna konferencija Multimediji u nastavi, na kojoj su stručnjaci izlagali o povezanosti najmodernije tehnologije i nastave.

Organizatori XXVIII. međunarodne konferencije Multimediji u nastavi bili su Katedra za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Društvo za informatiku Neumann János iz Mađarske, kao i Institut za jezik Glotta iz Osijeka. Cilj ovoga stručnog skupa, koji se svake godine organizira na drugoj lokaciji, je pomoći ostvariti komunikaciju između onih koji rade u nastavi, kao i u različitim područjima istraživanja i razvoja, domaćih i stranih stručnjaka u nastavi, kao i doktoranata i studenata, te razmjenu iskustava i dobre prakse, prikupljanje bodova vezanih za određena područja obuke. Do sada se na konferenciji Multimediji u nastavi moglo čuti približno 1500 izlaganja uključujući 1800 autora. Samim konferencijama je do sada sudjelovalo više od 3000 zainteresiranih.

Osijek je bio domaćinom konferencije

U organizaciji Katedre za mađarski jezik i književnost održana je XXVIII. konferencija.

-S Društvom za informatiku Neumann János stupili smo u kontakt prije dvije godine. Cilj toga bilo je da osiguraju pozadinsko znanje za djelatnike katedre. Već i prije pandemije smo počeli razvijati naš program, odnosno tražiti nove načine za naša buduća predavanja, a u tome nam mogu pomoći stručnjaci Društva Neumann – izjavila je dr. Ana Lehocki-Samardžić, voditeljica Katedre za mađarski jezik i književnost, kojoj je Odjel za multimediju u obrazovanju Društva Neumann János dodijelio nagradu za obuku “Multimedijski prsten u obrazovanju”.

Za vrijeme konferencije, izlaganja i radionice su se odvijale u dvije sekcije, koje se moglo pratiti i u online formatu. Nakon svečanog otvaranja, program je započeo s dva plenarna izlaganja. Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, održao je izlaganje pod nazivom „Prošlost, sadašnjost i budućnost nacionalnog obrazovanja u Hrvatskoj“, a dr. Ana Lehocki-Samardžić održala je izlaganje „Modeli uspješnih humanističkih karijera”.

Prvo domaće predstavljanje knjige „Mađari u Hrvatskoj u 21. stoljeću“

Nakon predstavljanja u Budimpešti, publika se mogla upoznati s novim sveskom serijala Szemhatár, u kojemu je riječ o Mađarima u Hrvatskoj. Nakon svečanog prigodnog programa, Ádám Walkó, lektor Katedre za mađarski jezik, razgovarao je s dr. Jánosom Pusztayem, urednikom serijala, s dr. Anom Lehocki-Samardžić urednicom knjige i Gabrielom Dobsai, jednom od urednika knjige.

-Cilj serijala je pokazati život Mađara izvan granica, odnosno u dijaspori, ali ne onako kako bi to napisali Mađari u matičnoj zemlji, kako žive, kakva je njihova situacija. Ja, kao urednik serijala, sam Mađar iz matične zemlje, ali je moj zadatak samo toliko da odaberem o kojoj regiji će biti riječi u slijedećoj knjizi, tamo pronađem stručnjaka koji će okupiti tim i, ovisno o dogovorenim temama, on će odabrati stručnjake koji također, tamo žive, a znaju pisati o gospodarstvu, jezičnoj situaciji, školstvu, kulturi, povijesti – rekao je urednik serijala.

U knjizi, namijenjenoj svakome, mogu se čitati takvi eseji i studije koje su napisali stručnjaci upoznati s regijom. Na njoj ih je radilo šesnaest, i sastavili su jednu knjigu koja prikazuje Mađarsku zajednicu u Hrvatskoj iz svakog segmenta života.

Dvodnevna konferencija završena je izletom u Vukovar, gdje ih je ugostila Udruga Mađara grada Vukovara.