Multimédia az oktatásban: kétnapos nemzetközi konferencia Eszéken

0
39

Az eszéki J. J. Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara adott otthont a XXVIII. Multimédia az oktatásban című nemzetközi konferenciának, ahol szakemberek tartottak előadásokat a legmodernebb technológiák és az oktatás kapcsolatáról.

Az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, a magyarországi Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság, valamint az eszéki Glotta Nyelvi Intézet voltak a szervezői a XXVIII. Multimédia az oktatásban nemzetközi konferenciának. A szakmai rendezvénynek, melyre minden alkalommal más helyszínen kerül sor, az a célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD- és felsőoktatási hallgatók kapcsolatfelvételét, tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréjét, egyes képzési szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését. A Multimédia az oktatásban című éves konferenciáin közel 1500 előadás hangzott már el, mintegy 1800 szerző bevonásával. A teljes konferenciasorozaton eddig több mint 3000 érdeklődő vett részt.

Eszék adott otthont a soros konferenciának

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék társszervezésében Eszéken tartották meg a konferenciasorozat soros alkalmát.

– A Neumann Társasággal két éve vettük fel a kapcsolatot. Ennek az volt a célja, hogy egyfajta háttértudást biztosítsanak a tanszék dolgozói számára. Már a pandémia előtt is elkezdtük fejleszteni a programunkat, illetve új módszereket keresni a jövőbeli oktatásunkhoz, ebben pedig a Neumann Társaság szakemberei tudnak segíteni – nyilatkozta dr. Lehocki-Samardžić Anna, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője, akit a Neumann János Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztálya a „Multimédia az oktatásban gyűrű”-képzés díjban részesített.

A konferencia ideje alatt két szekcióban zajlottak az előadások és a műhelyfoglalkozások, amelyeket online formában is lehetett követni. Az ünnepélyes megnyitót követően két plenáris előadással kezdődött a program. Csapó Nándor, a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője „A horvátországi nemzetiségi oktatás múltja, jelene és jövője”, dr. Lehocki-Samardžić Anna pedig a „Sikeres bölcsész életpályamodellek” címmel tartott előadást a konferencia résztvevőinek.

A horvátországi magyarság a 21. században című kötet első hazai bemutatója

A budapesti bemutatót követően a konferencián ismerkedhetett meg a közönség a Szemhatár sorozat új kötetével, amely a horvátországi magyarokról szól. A színvonalas alkalmi műsor után Walkó Ádám, a magyar tanszék lektora beszélgetett dr. Pusztay János
sorozatszerkesztővel, dr. Lehocki- Samardžić Anna kötetszerkesztővel és Dobszai Gabriellával, a kötet egyik szerkesztőjével.

– A sorozat célja, hogy bemutassuk a határon túli magyarok, illetve a diaszpóra magyarságának az életét, de ne úgy, hogy az anyaországi magyarok írják meg, hogy hogyan élnek, milyen a helyzetük. Én mint sorozatszerkesztő ugyan anyaországi vagyok, de az én feladatom csak annyi, hogy kiválasztom, melyik régióról szóljon a következő kötet, megtaláljam onnan azt a szakembert, aki összefogja a társaságot, és a témákat megbeszélve ő kiválasztja a szintén helyben élő szakembereket, akik tudnak a gazdaságról, a nyelvi helyzetről, a vallásról, az iskoláról, a kultúráról, a történelemről esszészerűen írni – mondta a sorozatszerkesztő.

A mindenkihez szóló kötetben olyan esszék és tanulmányok olvashatók, amelyeket az adott terület ismerői és szakértői készítettek el. Tizenhatan dolgoztak rajta és egy olyan kötetet állítottak össze, amely a horvátországi magyar közösség életének mindegyik szegmensét be tudja mutatni.

A kétnapos konferencia egy vukovári kirándulással zárult, ahol a Vukovári Magyarok Egyesülete látta vendégül a résztvevőket.