Műsorral emlékeztek a békés reintegrációra

202
07-vukovriak-fellpse

VUKOVÁR – 13. alkalommal került sor a békés körülmények közötti hazatérés megünneplésére, a rendezvényen a Vukovári Magyarok Egyesülete is részt vett.

Vukováron január 15-én emlékeznek meg minden évben a békés reintegrációról. 1996-ban ugyanis ezen a napon hagyta el a hős várost az ENSZ átmeneti hatósága (UNTAES), ami után megkezdődhetett a hazatérés. Immár 13. alkalommal rendeztek emlékműsort e napon, melynek a vukovári Horvát Ház adott otthont. A programban a városban működő összes egyesület képviseltette magát, közöttük a Vukovári Magyarok Egyesülete is.

Háromórás műsor

A színvonalas rendezvényen Vukovár polgármestere, Željko Sabo köszöntötte a vedégeket, majd az ünnepi beszédek után megkezdődött a kultúrműsor. A helyi zeneiskola növendékei, mazsorettek, fúvószenekar és egyéni fellépők mellett a városban élő összes nemzeti kisebbség is bemutatkozott, így a szerbek, a ruszinok,  a németek és az  ukránok mellett természetesen a magyarok is színpadra léptek.

– Nagyon örültünk a meghívásnak, nagy megtiszteltetés ez számunkra. Az alkalomhoz illő programmal készültünk, én egy Petőfi-verset szavaltam el, Őszirózsa Népdalkörünk pedig két népdalt adott elő – tudtam meg Jakumetović Rozáliától, az egyesület elnökétől.

A műsor fővédnöke Ivo Josipović köztársasági elnök volt, aki sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen. Jelen volt azonban a belügyminisztérium képviseletében Stipica Kuna, valamint Predrag Matić Fred, a miniszterelnök honvédelmi tanácsadója.