A mozsgói kakasfesztivál visszajáró vendégei

683

Várdaróc település képviselői idén is részt vettek a magyarországi Mozsgó kakasfesztiválján. A rendezvény nagyszínpadán bemutatkozott a Várdaróc, Laskó és Kopács fiataljai alkotta Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport is.

A drávaszögi Várdaróc és a magyarországi Mozsgó kapcsolata öt évvel ezelőtt kezdődött. A két települést elsősorban a közös hagyomány, a kakasütés hagyománya köti össze. Míg Várdarócon a kakasütés farsangzáró rendezvény, addig Mozsgón ezt minden évben július elején rendezik meg.

Mára ez az esemény nemcsak a szokás továbbörökítését jelenti, hanem egy hatalmas népünnepéllyé vált, ahova több ezren látogatnak el minden évben. A mozsgói kakasfesztivál visszajáró vendégei Várdaróc település, illetve a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tagjai is.

Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke elmondta, a Várdaróc, Laskó és Kopács fiataljai alkotta Alfalusi Ifjúsági Tánccsoporttal vettek részt az idei eseményen, amelynek már az év első felében több határon túli fellépése is volt.

– Folyamatosan kapjuk az újabb felkéréseket, így a következő időszak is nagyon mozgalmasnak ígérkezik. Most már az anyagi lehetőségeink is adottak ahhoz, hogy eleget tegyünk ezeknek. A legtöbbször már visszajáró fellépők vagyunk egy-egy eseményen, de igyekszünk új kapcsolatokat is kialakítani, hogy még több helyen megismertessük hagyományainkat – mondta Micheli Zsolt, aki hozzátette azt is, hogy a Gerle gyerektánccsoport is igen aktív, így csak rövid nyári pihenőt tudnak tartani.