Mozgó Csillagocskák

A nagyváradiak turnéja Dél-Magyarországon

53

A nagyváradi Csillagocska csapata a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat keretén belül – a Hagyományok Háza támogatásával – három dél-magyarországi településen lépett fel november 16-18. között. A rendhagyó turnéról Benedek Árpád zenepedagógust, a Csillagocska Néptáncegyüttes vezetőjét kérdeztük.

„A Csillagocska Alapítványt a Nagyvárad-Réti Egyházközség 2002-ben hozta létre. A két évtized alatt az Alapítvány szoros szakmai kapcsolatot alakított ki a Hagyományok Házával, s az Intézménnyel 2018 óta stratégiai partnerként is együttműködünk. Ez év októberétől az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány – a Csillagocska Alapítvány székhelyén – megnyitotta partiumi irodáját, ami az egész térség népművészeti tevékenységét koordinálja és segíti. Az Alapítvány egy református zeneóvodát is működtet. Ez az intézmény a zenei anyanyelv oktatását – folyamatos élőzenés kísérettel – a népi gyermekjáték-dallamok alapján végzi. Így a gyerekek a népi hangszerekkel folyamatosan, napi szinten találkoznak. Az óvodai évek után az Alapítvány lehetőséget biztosít a tanultakat folytatására: gondolok itt a hangszeres oktatásra, a néptáncoktatásra, a kézműves tevékenységek elsajátítására és mindenre, ami a népművészethez tartozik.

Elért eredményeink nyomán – a budapesti Hagyományok Háza felkérésére – utazhattunk Mohácsra és két Mohács-környéki településre: Szaporcára és Orfűre. Két együttessel, a Soroglya zenekarral, valamint az Alapítvány Járom zenekarával, összesen tizenhárom fővel indultunk útnak.

A három helyszínen öt interaktív, „hangszersimogató” koncerten léptünk fel. Nagy szeretettel láttak vendégül, s a három helyen mintegy százhúsz néző fogadott minket.

Mohácsra három témával érkeztünk. Az első a kisiskolásokat, a másik kettő pedig óvodásokat szólította meg. Szapolcán a gyerekek mellett felnőttek is szép számmal vettek részt a rendezvényen, ezért az előadás első felében inkább a koncertjelleg dominált.  A második részt interaktívra terveztük, s a gyerekek a hangszereket is kipróbálhatták, s gyerekjátékok zenei anyagával is megismerkedhettek. Orfűn bemutatkozásunk igazi családi hangulatban folyt, mivel a közönség soraiban az ölben ülő picik és a nagymamák is egyaránt jelen voltak. Erdély tájegységeinek muzsikáival – a gyermekdaltól a felnőtt táncdallamokig – kedveskedtünk nekik.”