Mozgalmas volt a június a Népkör tánccsoportja számára

146

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesületnek néhány éve működik magyar népi tánccsoportja, amelyet főként a felnőtt korosztályokhoz tartozók alkotnak, fellépéseiket viszont fiatalos lendület jellemzi.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 77 éve tevékenykedik az eszéki magyarság anyanyelvének, kultúrájának és népi hagyományainak a megőrzése érdekében. Tagjai rendszeresen találkoznak a székhelyükön, a ma már Eszékhez tartozó Rétfaluban, folyamatosak a próbák az énekkarban és a táncegyüttesben is, de kézműves szakcsoportjuk is aktív.

Tánccsoportjuknak az elmúlt hetekben és napokban több fellépése is volt: a várdaróci néptánc-fesztiválon való szereplést követően a vajdasági Bajmokon mutatkoztak be, ahol a 60. folklórszemlét rendezték, vagyis az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb múltú néptáncszemléjéről van szó. Szemesi Róberttől, a tánccsoport vezetőjétől megtudtuk, egyedüliként képviselték a horvátországi magyarságot, egy koreográfiát adtak elő, megmutatva a vajdaságiaknak a rétfalusi népi motívumkincset őrző népviseletüket.

Legutóbb, június 27-én pedig Eszék nyári fesztiváljának a megnyitóján léptek színpadra annak apropójából, hogy Pécs és Eszék 50 éves jubileumi testvérvárosi kapcsolatát erősítették meg a két város polgármesterei egy erről szóló dokumentum aláírásával.

A Népkör tánccsoportjának jelenleg 12 aktív tagja van, akik a felnőtt korosztályokba tartoznak. Hetente két alkalommal próbálnak, aktívan készülnek a következő fellépéseikre is, új koreográfiák is szerepelnek terveik között. Szemesi Róbert ezúton is felhívja az olvasók figyelmét, szeretettel várnak mindenkit, aki érdeklődik a magyar néptánc iránt és csatlakozna csoportjukhoz.