MOŽE ZAPOČETI IZGRADNJA I POSLJEDNJE DIONICE: potpisan je  ugovor o izgradnji posljednje dionice autoceste od 5 kilometara preko Baranje.

17

Ugovor je pod svečanim okolnostima potpisan uz prisutnost premijera Andreja Plenkovića. Značajnom događanju nazočio je i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

Prošle godine u prosincu otvorena je dionica međunarodnog prometnog koridora 5 C od Osijeka do Belog Manastira, također u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića. A, sada je potpisan ugovor o posljednjoj dionici koridora 5 C koji se proteže do hrvatsko-mađarske državne granice. Neće trebati još dugo čekati kako bismo iz Baranje autocestom stigli do Budimpešte, prema procjeni, za nekih dva sata. S preostalih 5 kilometara koridora 5 C, kao i završetkom nekih 20-ak kilometara mađarske dionice, u potpunosti se može ostvariti povezanost brzim cestama teritorija između Baltika i Jadranskog mora. To neće pozitivno utjecati samo na promet, već se može govoriti i o važnoj prekretnici s gospodarskog gledišta.

Kraj izgradnje može se očekivati za 15 mjeseci

Ugovor o izgradnji navedene dionice potpisan je pod svečanim okolnostima, gdje je među ostalima, osim premijera Hrvatske, prisutan bio i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, ali i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

-Na poziv premijera Andreja Plenkovića mogao sam sudjelovati svečanom potpisivanju ugovora o izgradnji dionice autoceste između Belog Manastira i hrvatsko-mađarske granice u duljini od 5001 metra. Mi, koji živimo u Baranji, već dugo čekamo na početak i, naravno, završetak radova. Svega toga ne bi bilo kada vlada Andreja Plenkovića ne bi imala onu parlamentarnu većinu kojoj je, među ostalima, pridonijela i DZMH. Projektom ne samo da je Baranja integrirana u sustav hrvatskih autocesta, već će se uskoro pridružiti mreži autocesta cijele Europe. Ne može se dovoljno naglasiti važnost toga za Baranju – izjavio je Róbert Jankovics nakon svečanog potpisivanja.

Premijer je rekao da se za nekih 15 mjeseci očekuje završetak radova na dionici od 5001 metra, što će „konačno integrirati Baranju u sustav autocesta i uvelike pridonijeti istaknutom vladinom projektu Slavonija – Baranja – Srijem“.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.