Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra?

0
54

Földünkön egyre nagyobb problémát okoz a műanyagszemét. Az egyszer használatos zacskók, poharak, szívószálak és egyéb tárgyak sosem bomlanak le, és csupán töredékük lesz újrahasznosítva.

A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul az európai folyók nagy része, köztük a Duna is műanyag mikrorészecskékkel szennyezettek, sőt a műanyagdarabok megtalálhatók a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen, a környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét!

Némely országok már betiltották ezen szennyező tárgyakat, de még mindig több tonnányi egyszer használatos zacskó és egyéb műanyag kerül forgalomba percenként. Megkérdeztük, hogy miként vélekednek erről közösségünk tagjai, és mit tesznek annak érdekében, hogy óvják környezetüket.

A karancsi Pešić Marko szerint a műanyag nem csupán káros, de ronda látvány is a természetben, ezért ha teheti, inkább nem vesz egyszer használatos dolgokat.

Pešić Marko

– A műanyagoknak nagyon sok idő kell ahhoz, hogy lebomoljanak, ezért minden eldobott zacskóval évezredes nyomot hagyunk a természetben. Szerintem borzalmasan csúnya látvány, amikor eldobott zacskókat visz a szél, volt szerencsém nemrég Boszniában motorozni, ahol a folyópartok menti fák tele voltak műanyagszatyrokkal, horrorisztikus jelenség volt. Úgy gondolom, az embereknek jobban oda kellene figyelniük arra, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot vegyenek, mivel az újrahasznosítás nálunk még gyerekcipőben jár – mondta Pešić Marko, akinek szükség esetére mindig akad pár szövettáska az autójában.

A vörösmarti Fábián Melissza, ha teheti, kerüli az eldobható műanyagokat, hiszen jól tudja, hogy árt velük a környezetének.

Fábián Melissza

– Ha boltba megyek, mindig vászontáskát viszek, ezzel nem csak a környezetet védem, de pénzt is spórolok, hiszen a legtöbb boltban már megfizettetik a szatyrokat. Sajnos a műanyagpoharakat nem mindig tudom elkerülni, mert a legtöbb rendezvényen ilyenben szolgálják fel az italt, de mindig örülök, ha valahol műanyag evőeszközök helyett papírtányért vagy papírpoharat látok – mondta Fábián Melissza, aki hozzátette, igyekszik környezettudatosan élni.

A szatyrok, műanyag táskák betiltása viszont önmagában nem elég. Készüljön akármiből is, fontosabb, hogy mit teszünk bele: ha olyasmikkel pakoljuk tele, amiknek az előállítása és a szállítása is kifejezetten erőforrás-igényes, akkor valójában nem nagyon segítettünk a problémán, hiába érezzük magunkat sokkal környezettudatosabbnak. De a betiltásuk üzenete jó: nem elég kizárólag az egyéni fogyasztói viselkedés megváltozására koncentrálni, a központilag a rendszerbe épített gazdasági ösztönzők leépítése nélkül ez nem sokat ér.