„Molili smo općinu za pomoć, bez rezultata, ne slušaju naše probleme“

SUZA, ZMAJEVAC: Poplavljena kuća, vrt pretvoren u močvaru...

0
53
Krómer Lili

Obitelji Kromerse život posljednjih godina drastično promijenio zbog nebrige nadležnih o oborinskim vodama, koja su im posljednjih godina uništila i kuću i vrt. Čelništvo općine, odnosno odgovorni, nisu poduzeli ništa po tome pitanju, samo sliježu ramenima.

Donedavno je u vrtu kuće obitelji Eve Kromer u Suzi raslo svježe povrće. Zahvaljujući potočiću koji teče nedaleko vrta, nisu imali problema sa zalijevanjem, pa je tako najvećim dijelom godine uvijek bilo svježeg povrća na stolu. Ovaj idiličan prizor promijenio se prije nekoliko godina. Prilikom preuređivanja glavne ulice dio potočića koji teče njihovim imanjem  zatvoren je iz svog prirodnog korita u tanku cijev, u koju su, navodno, doveli i svu okolnu kišnicu koja se slijeva. Korito simpatičnog potočića uskoro su zatrpali veliki blatni nanosi slijevajuće kišnice. Zbog nanešenog mulja, potok se izlio i potopio im vrt pretvorivši ga u močvaru te onemogućio njegovu obradu i korištenje.

Vrt koji se pretvorio u močvaru

– S obzirom da se korito potoka napunilo nanosima, blatnjava voda koja se slijeva niz brdo završi ovdje, u našem vrtu. Već nekoliko godina je korito toliko puno da se potok izlio i teče preko našeg vrta pretvorivši ga u močvaru. Ne samo da ne možemo obrađivati vrt, nego ne možemo niti ući u njega jer bismo potonuli u mulj. Uzalud tražimo pomoć od općine, uopće nas ne slušaju, pomoći od njih nema, dapače, ismijali su nas kada smo zatražili da barem počiste korito potoka – žali se Eva Kromer, dodajući da nekadašnji dojmljivi vrt sada nastanjuju zmije i žabe, a ljeti je leglo komaraca.

- Reklám -

Stanovnici Zmajevca strahuju od kiše

Kći Eve Kromer, Lili, živi u Zmajevcu, gdje neprestano slijevanje oborinskih voda onemogućava normalan život. Prošle godine se morala odseliti iz kuće koju je potopio mulj, ali od poplave nije uspjela pobjeći.

Vrt koji se pretvorio u močvaru

– Dugo sam s djecom živjela u Ulici Duna u Zmajevavcu, sve dok se ljetos nije nakon jedne kiše toliko vode slilo u dvorište da je voda provalila u kuću i sve potopila, pa smo se morali odseliti iz kuće. Sada na glavnoj ulici opet živimo u strahu, voda nam teče ravno u dvorište gdje postoji jedan jarak ali ga već godinama nitko nije počistio pa nam dvorište pliva u vodi nakon svake kiše, strah nas je da će nam voda opet probiti u kuću –  rekla je Lili Kromer, koja smatra uznemirujućim činjenicu kako odgovorni ne izvršavaju svoje obveze, odnosno ne održavaju sustav odvodnje.