Mohácsi busók a horvát fővárosban

580
06-busok-3

A mohácsi busójárással, annak hagyományaival és magukkal a busókkal is megismerkedhettek az érdeklődők Zágrábban szombaton.

Szekó József, Mohács polgármestere köszöntőjében kiemelte: nagyon örül, hogy a busók a horvát fővárosba is meghívást kaptak.

„Habár a busójárás világhírű, és 2009-től az UNESCO szellemi kulturális örökség része, külön jelentőséggel bír számunkra, hogy itt, Horvátország fővárosában is bemutatkozhattunk” – mondta, majd hozzáfűzte, ez azért is megtisztelő számukra, mert a busójárást az 1700-as években Magyarországon, azon belül is Mohácson és környékén a horvátok, illetve a sokác közösségek honosították meg.

Mohács polgármestere kiemelte, a Milan Bandićtyal, Zágráb polgármesterével folytatott beszélgetése során megállapodtak abban, hogy szorosabbra fűzik a két város kapcsolatát.

 

06-busok-4

 

Zágráb polgármestere, aki maga is részt vett a rendezvényen, reményét fejezte ki, hogy a két város rövidesen hivatalosan is testvérvárosi megállapodást létesíthet. Bandić elégedettségének adott hangot, hogy Zágráb szívében Magyarország két évvel ezelőtt egy impozáns épületben megnyitotta a magyar kulturális intézetet, és bízik abban, hogy a létesítmény még nagyon sokáig hirdeti majd a magyar és európai kultúrát a városban. Szekó József meghívására Milan Bandić februárban ellátogat a mohácsi busójárásra.

A beszédek után ötven mohácsi busó, kereplőkkel és tamburakísérettel elindult az Európa térről Zágráb központi tere, a Jelačić bán tér felé, ahol ízelítőt adtak a busójárás hagyományából a járókelőknek. A táncos, zenés felvonuláshoz számos helybéli polgár és turista is csatlakozott, akik a tér közepén együtt ropták a kólót a busókkal.

Egy nappal korábban dr. Minorics Tünde néprajzkutató Határátlépő örökségünk című előadásával nyílt meg a mohácsi busójárást színes fotók segítségével bemutató kiállítás a Zágrábi Magyar Intézetben. A tárlat, amely január 25-éig ingyenesen látogatható, a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, a zágrábi magyar nagykövetség, valamint a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósult meg.

 

06-busok-5

 

{fcomments}