Mladi iz Hrastina vode brigu o starijim osobama

0
101

Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Vladislavci i Udruga mladih Hrastin su darivali Josipa Semeša, najstarijeg mađarskog stanovnika općine, povodom njegovog 93. rođendana.

Udruga mladih Hrastin je osnovana 2016. godine, i od tada ima presudnu ulogu u javnom životu lokalne zajednice. U normalnim okolnostima, organiziraju brojne programe, radionice za djecu, podižu majpan, dijele cvijeće povodom Dana žena, a najznačajnija manifestacija je natjecanje u roštiljanju gdje brojne ekipe sudjeluju na glazbenom programu na otvorenom.

- Reklám -

Prošle godine za Božić su ponovno oživjeli jedan stari običaj, uprizorenje živih jaslica Betlehema, čija je bit da hodaju od kuće do kuće sa djecom, koja božićnim pjesmama uveseljavaju blagdane starijim osobama. Članovi udruge poštuju starije osobe, drže važnim voditi brigu o njima.

Prošli tjedan su darivali Josipa Semeša, jednog od najstarijih stanovnika općine, povodom njegovog 93. rođendana.

Josip Semeš živi u Vladislavcima, gdje se i rodio 1928. godine. Išao je u osnovnu školu u selu do 4. razreda, do početka drugog svjetskog rata. Nakon rata je odslužio vojni rok, a poslije toga se oženio. Supruga Katica je umrla nakon 48 godina braka. Imaju troje djece, ponosi se sa četvoro unuka i osam praunuka.

Životni vijek je proveo radeći u poljoprivredi, u tvornici, ljevaonici, teški fizički rad je ostavio traga na njegovom zdravlju. U mirovinu je otišao 1983. godine i taj period je proveo obrađujući zemlju uz kuću, povremeno bi išao u nadnicu, a uvijek mu je bio važan i društveni život. Uvijek je na srcu nosio sudbinu mađarske zajednice. Radovao se posjeti hrastinske mladeži.

-Članovi Udruge mladih drže važnim iskazivati poštovanje prema starijima, oni su ti koji imaju prednost zbog svoga iskustva, od kojih možemo učiti, a sa druge strane mnogi od njih žive u nedostojnim uvjetima, sami, a zaslužuju i ljepšu starost. Jednom ćemo i mi ostarjeti i tada bismo i mi voljeli da se netko na ovakav način brine o nama – izjavio je za list Norbert Čisar, predsjednik Udruge mladih Hrastin i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Vladislavci. Dodao je kako udruga uvijek obrati pažnju na potrebite, ali i na starije i djecu, također. Ostvarenje njihovih programa i funkcioniranje ne bi bilo moguće bez stalne potpore – bez pomoći Savjeta na nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor, DZMH i Općine Vladislavci.