Mladež udruge Mađara iz Novog Graca ljeto su zatvorili folklornim kampom u Pomeru

0
3

U DZMH ogranku Novi Gradac kolovoz je protekao vrlo aktivno, gotovo svakog vikenda održao se nekakav program, gostujuće nastupanje, a posljednje dane ljeta mladež plesne skupine ogranka zatvoriti će u folklornom kampu Pomer.

U oblikovanju mađarske zajednice u Virovitičko-podravskoj županiji veliku ulogu ima DZMH ogranak Novi Gradac, koji od svoga osnutka rade na tome kako bi tamošnji Mađari, udaljeni od većinske mađarske zajednice, mogli opstati. Udruga koju vodi Ištvan Seleši trenutno broji 15-20 aktivnih članova, koji čuvaju mađarske običaje djelovanjem u tamburaškoj i folklornoj skupini.

DZMH ogranak Novi Gradac aktivan je i u ljetnim mjesecima, nakon što je u srpnju organiziran 3. susret Mađara središnje Hrvatske, nakon nekoliko dana odmora, u kolovozu su se zaredali vikendi bogati događanjima.

Plesna skupina nastupila je 06. kolovoza u Brezovici, predstavljali su Mađare na tamošnjoj folklornoj smotri. Tjedan dana kasnije nastupili su na plesnoj smotri u okviru programa Dana grada Virovitice, te su organizirali vlastiti program povodom 20. kolovoza i Dana Svetoga Stjepana.

To što dječja plesna skupina ima što i pokazati na svojim nastupima, može se zahvaliti vremenu posvećenom treningu i učenju plesa. Tome je idealna mogućnost kamp centar DZMH u Pomeru pod nazivom Mađarski jezični i kulturni centar- Kralj Salomon, gdje su i plesači iz Novog Graca uspjeli otići na nekoliko dana.

Kamp u Pomeru važan je i zbog treninga i zbog izgradnje kontakata

Ištvan Seleši, čelnik udruge, izjavio je za naš list, kako je prošlo puno godina od posljednje mogućnosti za odlazak u kamp članova plesne skupine, tada su djecu vodili u mađarski Barcs. Posljednjih godina su kod kuće organizirali kampiranje, za čije vođenje su angažirali učitelje plesa. Ali potpuno je drugačiji doživljaj – naglasio je -, ako imaju mogućnost trenirati u primorju.

-Tako smo rasporedili vrijeme, da smo svako prijepodne i predvečer trenirali. Na svojim probama želimo oživjeti starije koreografije, osim toga naglasak stavljamo na razvijanje pjevačkih sposobnosti članova – izjavio je za naš list Ištvan Seleši, dodajući kako su se u Istri stvorile i mogućnosti za stvaranjem kontakata.

Na zadnji dan svoga kampiranja, ogranak će posjetiti Mađarsko kulturno društvo Móricz Zsigmond u Puli, gdje će imati vremena za upoznavanje i druženje, potom će u kratkom kulturnom programu jedni drugima pokazati rezultate svoga rada.