Mladež u Suzi i dalje njeguje običaj zalijevanja mladih žena

0
23

Mladež Suze je sa Janošom Ficom i mladićima folklorne skupine Čardaš ustala na Uskrsni ponedjeljak da zalijevaju djevojke u Suzi i Zmajevcu.

Uskrsno zalijevanje je jedan davni oblik katarzičnog obreda. O porijeklu obreda daje djelomično objašnjenje u krštenju, a djelomično u legendi po kojoj su u Jeruzalemu žene koje su raznosile glas o Isusovom uskrsnuću Židovi htjeli ušutkati zalijevanjem vodom, odnosno vojnici koji su čuvali Isusov grob vodom su polili žene koje su nosile glas o njegovom uskrsnuću.

Prema tome običaju na Uskrsni ponedjeljak ranom zorom dečki vodom, a u novije vrijeme parfemskom vodicom zalijevaju djevojke koje poznaju. Nazvali su ga ponedjeljkom poniranja u vodu, ponedjeljkom zalijevanja, čak se i prije pedeset godina djevojke zalijevalo kantom vode ili su ih bacali u pojilišta, koje su za tu prigodu oblačile najljepše haljine. U gradovima, odnosno u novije doba se raširila profinjenija verzija kada djevojke kao nagradu trebaju zaslužiti ukrašeno uksrsno jaje tako da ih zalijevaju parfemskom vodicom, odnosno prigodnim recitiranjem.

- Reklám -

U najviše sela danas se samo pričati može o tome kako su u davna vremena kantom vode zalijevali djevojke.

U Suzi su ovaj običaj zalijevanja oživjeli mladići folklorne skupine Csárdás, kao i mjesni mladići. Skupina ovo zalijevanje drži na visokom nivou: sudionici su odjeveni u narodne nošnje, na konjskoj zapregi u pratnji glazbe obilaze kuće u kojima ima djevojaka i to ne samo u Suzi, nego i u Zmajevcu.

Isto je bilo i ove godine, puno mladih je sudjelovalo. Janoš Fica i Norbert Čička su upregli konje pa je veselo društvo na zalijevanje krenulo u dvije konjske zaprege. O glazbi je i ovaj puta brigu vodio Goran Kurel, koji je svirao harmoniku.

Djevojke u Suzi su već naviknute na ritual Uskrsnog ponedjeljka, računaju s tim da će i na više mjesta biti mladića koji zalijevaju, čekaju ih odjevene u narodne nošnje, a na kraju zalijevanja još ih i ugoste.

-Ne smijemo dozvoliti da se izgubi običaj zalijevanja, koji smo mi oživjeli u našem rodnom selu. Ovo je jedan vrlo poznati program za mlade, svi rado sudjeluju u njemu, čak i oni malo stariji koji su još sudjelovali u prvom zalijevanju. A kod najmlađih bismo voljeli razviti potrebu da kasnije oni razmišljaju o tome kako djevojke ne bi ostale suhe na jutro Uskrsnog ponedjeljka – izjavio je za naš list Janoš Fica, predsjednik Čárdaša, organizator programa.

Za kraj zalijevanja su mladići ogladnjeli, srećom se skuhao grah u Domu mladih u Suzi, gdje se druženje nastavilo.