Mještani Suze su i ove su godine organizirali berbenu svečanost

0
56

Berbena svečanost u Suzi održala se u subotu. Jutro je, u skladu s tradicijom, provedeno u duhu konjičkog sporta, a popodne su folklorne skupine zaplesale u centru sela.

U Suzi je završetak berbe grožđa proslavljen i prije 100 godina na sličan način kao i danas. Najspektakularniji dio svečanosti bila je povorka. Ovu je tradiciju oživila folklorna skupina Čardaš, koja je nastala nakon Domovinskog rata. Danas je taj događaj postao pravi seoski festival.

- Reklám -

– Zbog epidemiološke situacije, događaj je ove godine postao upitan, ali nam je drago što smo se odlučili održati ga makar i u užem krugu nego inače – rekao je predsjednik folklorne skupine Čardaš i glavni organizator, Janoš Fica.

Zbog koronavirusa, ovaj put natjecanje u kuhanju brdskog graha nije bilo dio programa, a na jutarnje konjičko natjecanje bili su pozvani samo sudionici iz Baranje.

Utrka kočijama bila je zasebna kategorija

Konjičko natjecanje i ove godine se odvijalo na ranču Janoša Fice, na polju kod Suze prema Mirkovcu.

– Imat ćemo osam natjecatelja, koji će pokazati svoje sposobnosti u zapregama i jahanju. Ove godine smo uveli novu kategoriju, utrku kočijom. Prema mojim saznanjima u Baranji još nije bilo takvog natjecanja. Držimo se tradicije pa su zaprege i dalje tu, ali se u inozemstvu više ne voze s njima, već samo kočijama. Kočije su udobnije, lakše se upravlja njima, a samim time su i brže – objašnjava Fica.

Natjecatelje je bodrila skupina gledatelja ispod paviljona postavljenih uz stazu, a program je trajao cijelo prijepodne.

Folklorni program započeo je u popodnevnim satima

Povorka plesnih skupina krenula je od Doma kulture do Trga Gedeona Ača, gdje se zaplesalo uz glazbu Gorana Kurela i Jožefa Keresteša.

Plesače su i ovaj put vodili sudac (Janoš Pinkert) i sutkinja (Vivien Varga).

– Čardašu sam se pridružila tek ove godine, zbog čega mi je velika čast što sam odmah prve godine bila sutkinja na berbenoj svečanosti – rekla je Vivien, dodajući da joj narodni ples nikada nije bio potpuno stran, te da je svoju “karijeru” započela u Lugu. Drago joj je što je dio Čardaša, gdje je primljena kao „član obitelji”.

Od njenog partnera, Janoša Pinkerta, koji je od početka član Čardaša, doznali smo da izvorni zadatak suca i sutkinje nije samo vođenje povorke. Tradicija “krađe” nekada je bila dio berbene zabave u Suzi.  Ljudi željni zabave mogli su „ukrasti” neke od unaprijed pripremljenih darova, ali ako su ih organizatori odjeveni u narodne nošnje uhvatili u nedjelu, odvedeni su sucu i sutkinji koji su im izrekli simboličnu “kaznu”.

Ovaj dio ove godine nije oživljen, program je završio kratkom glazbenom zabavom, a plesne skupine su na pozornici u dvorištu vatrogasnog doma pokazale svoje koreografije. Događaj je otvorio izvršni predjednik DZMH-a, Oliver Matijević.

– Nažalost, danas živimo u teškim vremenima kada je u pitanju očuvanje mađarske tradicije i kulture, jer zbog trenutne situacije ne možemo organizirati događanja, a naše plesne skupine ne mogu redovito odžavati probe. Jako smo sretni što je lokalno stanovništvo poštivajući pravila i propise uspjelo organizirati ovako lijep događaj, stoga organizatorima mogu samo čestitati – rekao je Oliver.

Naglasio je da mještani i dalje mogu računati na ​​podršku DZMH-a. Nova zgrada zajednice, Kossuthova kuća, koju je kupio DZMH, također služi u svrhu očuvanja nacionalnog identiteta kako u očuvanju tradicije, tako i u kulturi stežnjom prema višim standardima.

Pokrovitelj događaja je bio Savjet za nacionalne manjine.