Mještani Suze i Zmajevca: „U strahu smo od ljetnih pljuskova“

0
33

Pravo lice Općine Kneževi Vinogradi

Prema geografskom smještaju Suza i Zmajevac su u ljetnim mjesecima konstantno izloženi grmljavinskim nevremenima. To su jako dobro znali i naši preci koji su se dubokim kanalima borili protiv vode. Ti kanali danas se više ne čiste, osobito ne redovito, štoviše, pojedini dijelovi su i posve zatrpani, tako se redovno ljeti ulice u Zmajevcu i Suzi pretvaraju u blatna mora.

- Reklám -

Sela na padini Banovog brda su uvijek bila izložena vremenskim neprilikama, naime padaline koje udaraju u padine brda zapravo se direktno slijevaju na ulice naselja. To su dobro znali i naši preci, koji su izgradili jednu gustu mrežu kanala za odvodnju ovih naglih obilnih padalina. Dio ovih kanala, osobito onih koji se protežu između oranica, vremenom su zatrpani nanosima, a one u selima se prilikom obnove cestovne mreže zatrpalo. Zatrpane kanale, koji su nerijetko duboki i do jednog i pol metra, nadomjestili su tankim cijevima koje ne mogu služiti svrsi. Stoga, čim pada obilnija kiša, veći dio ulica se pretvara u blatna mora, a ceste jednostavno postaju neprohodne, naime voda nema kamo oteći te se tako zadržava na površini cesta i pješačkih staza. Preko bara koje ostaju na cestama mogu prolaziti samo velika vozila koja pri tome velike količine vode prskaju po fasadama kuća uz cestu čineći tako materijalnu štetu vlasnicima objekata, a nije sporedno niti to da se za vrijeme kiša dvorišta pune blatom. Kišnica koja se slobodno pretvara u prave bujice uzrokuje daljnje probleme: ispire lesne strmine iznad kuća zbog čega dolazi do odrona ravno u dvorišta. 

– Neprihvatljivo je da poslije svake jače kiše naša sela budu zatrpana blatom i držim potpuno neprihvatljivim da čelništvo općine, unatoč tome što je upoznato sa situacijom, nije ovo riješilo do sada. 16. svibnja imamo priliku promijeniti našu sudbinu i po pitanju toga. Obećajemo da ćemo uz pomoć stručnjaka riješiti problem odvodnje oborinske vode – rekao je Dániel Hordósi, oporbeni općinski vijećnik.