Míves műhely Várdarócon

0
46

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület évente több alkalommal is szervez kézműves foglalkozásokat. Legutóbb a Gerle gyermektánccsoport tagjai számára Míves Műhely elnevezéssel tartott népi kézműves műhelyt, ahol a gyerekek varrtak, mézeskalácsot díszítettek, nemezeltek és bőrtárgyakat készítettek.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesületben pár évvel ezelőtt kezdtek el utánpótlás-neveléssel foglalkozni, megalakítva a Gerle gyermektánccsoportot. Időközben egy részük kinőtte a „gyerek“ kategóriát, így ők külön együttest alkotva már az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoportban táncolnak tovább. A gyermektáncegyütteshez pedig folyamatosan csatlakoztak az új tagok, így ismét egy szép létszámú csoport alakult ki, amelynek tagjai az elmúlt hónapokban szorgalmasan gyakoroltak. Több fellépésük is volt, így most egy néhány hetes megérdemelt nyári pihenő következik, ami egy idényzáró kézműves nappal vette kezdetét.

Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke elmondta, hogy a néptánc mellett az egyesület fontosnak tartja a magyar népművészeti hagyományok ápolását, illetve átörökítését is, éppen ezért tartanak művészeti műhelyeket is, legutóbb múlt pénteken, ahol pécsi kézművesek közvetítésével a gyerekek a nemezelésben, a mézeskalács-díszítésben, varrásban és bőrtárgykészítésben próbálhatták ki magukat.

A programot a Csoóri Sándor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.