Miniszterelnök-helyettesi látogatás: hamarosan megkezdődik a várdaróci kultúrotthon felújítása

0
137

Kedden a Bellyei járásba látogatott Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési minisztere, miniszterelnök-helyettes, aki személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott összeget tartalmazó támogatási szerződést. A miniszterelnök-helyettes kíséretében volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

A miniszterelnök-helyettes és delegációja először a Bellyei járás vezetőivel tárgyalt, majd terepszemlét tartott Bellyén, Várdarócon és Kopácson. A járási központban utcák felújításához járul hozzá a minisztérium 315 ezer kúnával.

Először a Bellyei járás vezetőivel tárgyaltak

A várdaróci látogatás különös jelentőséggel bírt, hiszen Predrag Štromar építésügyi és tervezési miniszter a helyi kultúrotthon felújítását lehetővé tevő, 742 633 kúna értékű támogatási szerződést is magával hozta.

– A horvát kormány mindig is fontosnak tartotta a helyi közösségek fejlesztését, ezért örömmel támogattuk a várdaróci kultúrotthon teljes energetikai felújítását is, amelynek összértéke 1,2 millió kúna. A felújítást követően az épület fenntartási költségei jelentősen csökkennek majd, és az itt működő egyesületek egy szebb, modernebb épületben dolgozhatnak a továbbiakban – mondta a miniszter, aki hozzátette azt is, hogy nagyon jó és konstruktív a munkakapcsolata Jankovics Róbert parlamenti képviselővel, akivel heti rendszerességgel tárgyalnak a lakosságot érintő témákról, fejlesztésekről.

Stjepan Čuraj, Predrag Štromar és Jankovics Róbert

Egy újabb ígéret teljesült

A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk hathatós közbenjárásának köszönhetően számos milliós nagyságrendű beruházás valósult meg az elmúlt időszakban. Egy újabb ígéret realizálódott most, teljesen megújul a várdaróci kultúrotthon is.

– Köszönjük miniszter úrnak, hogy személyesen ellátogatott hozzánk és elhozta nekünk a várdaróci kultúrotthon felújításáról szóló támogatási szerződést. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy mire vagyunk képesek, hiszen az elmúlt pár évben olyan beruházásokat tudtunk megvalósítani, amilyenekre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Munkánkat a horvát kormány is elismeri és támogatja, aminek egy újabb bizonyítéka, hogy Štromar miniszterelnök-helyettes személyesen látogatott el hozzánk egy ilyen, számunkra fontos ügy kapcsán, mint amilyen a várdaróci kultúrotthon felújítása – mondta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.

A várdaróci tájház és a templom után most a kultúrotthon is megújul

Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke nagyon örül a kultúrotthon felújításának. Az egyesület ifjúsági és gyermektánccsoportja heti rendszerességgel tartja itt a próbáit, de  évente több telt házas összejövetelt is rendeznek. Legutóbb farsangzáró rendezvényük, a kakasütés alkalmával töltötték meg az utolsó helyig a széksorokat. Akkor jelentették be először a kultúrotthon felújítását, ahol Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója külön is megköszönte Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárását az ügyben.

Micheli Zsolt, Jankovics Róbert, Predrag Štromar és Željko Cickaj

– Köszönjük Jankovics Róbert támogatását, akinek a segítségére mindig számíthatunk, ezúttal egy újabb, a közösségünk számára fontos épület felújítása valósulhat meg – mondta Micheli Zsolt, a kultúregyesület elnöke.

Várdaróc után Kopácsra is ellátogattak, ahol megnézték a Bellyei járás legnagyobb férőhelyes kultúrotthonát, amelynek a felújítását jövőre tervezik.

Kopácsra is ellátogattak, ahol megnézték a Bellyei járás legnagyobb, legtöbb férőhellyel rendelkező kultúrotthonát, felújítását jövőre tervezik

A miniszteri küldöttséget fogadó bizottságában volt többek között Goran Ivanović Lac zsupánhelyettes is.

A közösségi terek megújítására a korábbi években is sokat fordított a HMDK, de mindez akkor kapott még nagyobb lendületet, amikor Jankovics Róbert, a HMDK jelöltje került a horvát száborba, aki tetemes állami támogatásokat eszközölt ki magyarságunk részére. Természetesen az anyaországunk által nyújtott támogatási összegek is jelentősen nőttek. Az elmúlt években több átadóünnepséget tartottunk, és biztosak lehetünk abban, hogy idén is lesz részünk bennük.