Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je DZMH

0
55

Na poziv Roberta Jankovicsa, predsjednika DZMH, hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek došla je u posjetu krovnoj udruzi Mađara. Nakon razgledavanja nove medijske kuće DZMH-a u Bilju, posjetila je i reformatsku crkvu i etno kuću u Vardarcu, čije je obnove financiralo Ministarstvo kulture.

U konferencijskoj sali medijskog centra DZMH u Bilju, Robert Jankovics izvjestio je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek o obnovama crkava koju financira Ministarstvo kulture, nakon čega se radilo na usklađivanju planova za sljedeću godinu.

Ove godine započela je obnova nekoliko reformatskih crkava koje Mađari koriste u Hrvatskoj. Na primjer, crkva u Kotlini statički je “preuređena”, a crkva u Vardarcu dobila je novu ogradu. Ministrica se osobno uvjerila o radovima u Vardarcu, koje joj je pokazao mladi svećenik Lajoš Čati Sabo, a u crkvi je pogledala mali film o postavljanju nove kupole na toranj, koji je izuzetno važan događaj u životu mještana. Uvjerila se da je prijeko potrebna vanjska sanacija crkve, te je pružila daljnju podršku mještanima. Nakon posjeta crkvi, odšetali su do etno kuće, gdje je znatiželjno slušala Žolta Michelija, predsjednika mjesnog kulturnog društva, koji ju je izvijestio o obnovi te katalogizaciji i registraciji predmeta izloženih u etno kući.

Ministrica je čestitala DZMH-u i lokalnim kulturnim udrugama na obnovi nekadašnje školske zgrade, koju će kada se dovrši ponosno pokazivati svima. Našem novinaru rekla je da joj je drago što je prihvatila Jankovicsev poziv, pogotovo zato što su zahvaljujući njegovom doprinosu mnogi projekti dovršeni.

– Mađari su jedna od manjina koja je stvorila vrijednu kulturnu baštinu, dajući ogroman doprinos bogatoj i raznovrsnoj hrvatskoj kulturi. Stoga smatramo vrlo važnim da hrvatska vlada pruži podršku mađarskoj zajednici. Prošle smo godine s velikim zanimanjem gledali podizanje kupole na toranj u Vardarcu, sretna sam što sam danas ovdje u Vardarcu. Mogu vam obećati da će sljedeće godine crkva dobiti dodatna sredstva da se konačno u potpunosti obnovi – rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Robert Jankovics, predsjednik DZMH, rekao je da je posjet ministrice kulture, s kojom je suradnja izuzetno dobra još jedno priznanje za obavljeni posao u interesu mađarske zajednice. Zahvaljujući tome u posljednje tri godine prikupljena su značajna novčana sredstva za obnovu crkava.

– To će se nastaviti i sljedeće godine, obnovit će se  vanjski dio crkve u Vardarcu, a planira se i završetak etno kuće,  koja je obnovljena uz podršku mađarske vlade, a mogao bi biti simbol suradnje kojom se obje zemlje mogu ponositi- rekao je Robert Jankovics.