Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, dodijelilo je priznanje Atili Sabou, predsjedniku Gazdinskog kruga DZMH

0
21
Nagy István és Szabó Attila

Ministar poljoprivrede Mađarske dodijelio je priznanje Gróf Széchenyi Imre Díj, Atili Sabou, predsjedniku Gazdinskog kruga DZMH, za širenje baze znanja poljoprivrednika južnih krajeva, za poboljšanje uvjeta života mađarskih poljoprivrednika i njegovu ulogu koju je imao u nastojanju ostanka u domovini.

Povodom nacionalnog blagdana u Budimpešti, 18. kolovoza održana je svečana dodjela državnih i stručnih priznanja, te dodjela priznanja za iznimne aktivnosti u Pest Vigado.

-Poljoprivrednici su i u iznimno teškim okolnostima izvršili povjeren im posao, za što im dugujemo zahvalu, a njihova radišnost i ustrajnost i nama može biti inspiracija – izjavio je István Nagy, ministar poljoprivrede Mađarske, u svezi podjele priznanja prigodom 20. kolovoza. Obraćajući se dobitnicima priznanja, istaknuo je: „Sve ono iskustvo, snaga i znanje što su pred nama na tragu primjera vaših života, treba svima nama dati vjere, snage i nadu, svima nama koji sada moramo donijeti odluke ili „držati uzde u svojim rukama“ – jer uvijek je bilo teško. Ako postoji sektor koji zna što znači da je posao za čovjeka, a blagoslov je Božji, onda smo to baš mi. I kada tražimo izlaz, nadu, na kraju puta trebamo reći kako nam je svakidašnji kruh neophodan uvijek i svaki dan. Upravo vi, koji ste radili cijeli svoj život, stvorili ste nešto na što cijelo društvo može biti ponosno. Sadašnja generacija bi trebala zagrabiti iz vašeg primjera, iz vašega truda kako bi navrla na svakodnevne poslove. Dao Bog, kako bi i u budućnosti svaki dan mogli na stol staviti svakodnevni i novi kruh“ – naglasio je ministar poljoprivrede.

-Za mene je ovo priznanje velika čast, čime je zapravo priznat rad naše udruge – izjavio je Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH, dodajući kako nastoje sudjelovati u svakom programu kojega organizira ministarstvo poljoprivrede, osobito u onima u kojima se pomaže potrebitima, kao i one u kojima se jača osjećaj zajedništva Mađara u Karpatskom bazenu. – Vjerujem da je ovo priznanje potvrda tomu da taj posao koji mi radimo služi dobrobiti poljoprivrednika i njihovih obitelji i pomaže njihovom ostanku u domovini“ – dodao je predsjednik Gazdinskog kruga.

O PRIZNANJU

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je priznanje Gróf Széchényi Imre Díj za potrebe unapređenja Odjela za suradnju unutar Karpatskog bazena, a dodjeljuje se 20. kolovoza prigodom blagdana utemeljenja države i utemeljitelja Svetoga Stjepana, civilnim udrugama i osobama izvan granica za njihove istaknute aktivnosti u interesu jačanja mađarskog poljoprivrednog društva. Priznanje je po prvi puta podijeljeno 2021. godine, a svake godine se dodjeljuje za najviše tri osobe.

IMRE SZÉCSÉNYI

Imre Szécsényi bio je još prije 1900. najbolji poznavatelj problema seljaka. Prepoznao je kako je početna točka gospodarskog razvoja, razvoj tehnike.

Uz njegovo ime veže se i osnivanje prve ratarske škole (Szentimrei Földműves Iskola). Tako je županija Somogy priskrbila nezaboravne zasluge iz stanovišta modernizacije svoje poljoprivrede. Time je ujedno i pokrenula cijelu seriju poljoprivrednih škola financiranih putem Ministarstva ratarstva.