Mindenki előtt nyitva áll a vukováriak magyar otthona

0
58

A Vukovári Magyarok Egyesülete örömmel enged betekintést hagyományápoló tevékenységébe, ezért többször tartanak nyílt napokat, és gyakran fogadnak csoportokat a Határtalanul! programon keresztül, valamint Hazajáró pontként is működnek.

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai heti rendszerességgel tartják összejöveteleiket, és együtt ünnepelnek jeles napokon is. Irodalmi esteket, kultúrműsorokat szerveznek. Magyar hagyományápoló tevékenységüket pedig igyekeznek szélesebb körben is bemutatni, így szinte hetente van vendég is a háznál. Több anyaországi diákcsoportot és önkormányzatot is vendégül láttak már. Legutóbb pedig az eszéki magyar iskolaközpont óvodásai látogattak el hozzájuk, akiket a legjobban a kürtőskalács készítése érdekelt.

– A kürtőskaláccsal ma már nemcsak a városi rendezvényeken, hanem a HMDK-s egyesületeink felkérésére, a magyar rendezvényeken is ott vagyunk. Az édesség készítési folyamatát pedig örömmel mutattuk meg az eszéki magyar óvodásoknak is, akik együtt gyúrták és tekerték a tésztát tagjainkkal. Míg a kalács sült, addig körülnéztek az épületben is, a néprajzi gyűjteményünk nagyon tetszett nekik – mondta Jakumetović Rozália, aki hozzátette, hogy folyamatosan dolgoznak a szervezet székházán és a környékén is. Sikerült a tetőszerkezetet felújítaniuk, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásából az eszközállományukat is, így még jobban fel vannak készülve a vendégek fogadására és a további összejövetelekre, amelyekből szerencsére a következő időszakban is lesz bőven.