Minden tizedik újszülött koraszülött Horvátországban

385
belfold_inkubator

Horvátországban minden tizedik terhesség végződik koraszüléssel, ez kétszerese az európai uniós átlagnak. A koraszülöttek túlélési aránya viszont már megfelel az európai átlagnak, az ezer gramm feletti csecsemőknek több mint 90 százaléka életben marad. November 17-én, a koraszülöttek nemzetközi napján összejövetelt tartottak a koraszülött csecsemők szüleinek egyesülete szervezésében.

– Mint tavaly, ugyanúgy idén is a koraszülöttök ellátásának támogatására létrejött európai alapítvány segítségével több programra, előadásra került sor Zágrábban, Splitben és Daruváron. Ezzel az volt a célunk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a bátor kis emberkékre, akik születésüktől kezdve küzdenek az életben maradásért; erről nekünk, szülőknek kell beszélnünk. Egyesületünknek pedig a támogatásnyújtás mellett az is a feladata, hogy minden szaktudást megadjon ahhoz, hogy a szülők biztosítani tudják koraszülötteik minél jobb életminőségét – hangsúlyozta a Vjesnik napilapnak Željka Vučko, a Palčić Klub egyik tagja.

Évente 2000-2200 koraszülött jön a világra Horvátországban, akiknél gyakran fordul elő egészségügyi és fejlődési probléma is, így a korházban töltött időszak is jóval hosszabb, mint az egészséges babáknál. Ez megnehezíti az anya és a csecsemő közti kapcsolat kialakítását. Köztudott, hogy egy újszülött, akit édesanyja szeretettel fogad, magához ölel és betakargat, olyan egyensúlyi állapotba kerül, ami csak minimális energiaveszteséget követel. Egy koraszülött kisbaba állapota nem mindig engedheti meg az anyai gondoskodást. A kórház elhagyása után folytatódnak a különböző terápiák, amelyek sokszor adminisztratív bonyodalmakkal is járnak, amivel még jobban leterhelik az anyukákat, és így az újszülöttel kevesebbet tudnak foglalkozni. Többek között ezekre a problémákra is felhívták a Kis szív, nagy bátorság elnevezésű programok során a szervezők a figyelmet.