„Minden magyar gyermek számít”

377
09-beiskolazasi-tamogatas-1

Ahogyan az előző két iskolaév kezdetén, úgy az idein is támogatásban részesítette a magyar tanintézményekbe iratkozókat a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. Az 59 tanulónak Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyújtotta át a taneszközöket tartalmazó csomagokat.

– Minden magyar gyermek számít! Ezzel a gondolattal fogtunk hozzá három évvel ezelőtt a beiskolázási programunknak, szem előtt tartva, hogy konkrét tettekkel próbáljuk megtartani a diákokat magyar iskoláinkban – mondta Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke a pedagógusszervezet székhelyén összesereglett diákok, szülők előtt. Kifejtette: „Anyanyelvünkön gyorsabban és hatékonyabban tanulunk, anyanyelvünket használva és hagyományainkat, kultúránkat gyakorolva kifejezzük egy közösséghez való tartozásunkat, és így biztosítjuk magyar gyökereink megőrzését. Ha ezzel és a többi hasonló célú támogatással csak egyetlenegy gyermekkel is többet sikerül megnyernünk a magyar iskoláknak, már elmondhatjuk, hogy érdemes volt.”

 

09-beiskolazasi-tamogatas-3

 

A továbbiakban pedig a gyerekeknek azt kívánta, hogy sok örömöt leljenek a tanulásban, a szülőknek pedig, hogy sok büszke pillanatuk legyen, a közös tanuláshoz pedig bölcsességet és türelmet kívánt. Majd hozzátette, hogy a pedagógusfórum a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával szervezi meg minden évben ezt az átadóünnepséget.
Ezen a szép alkalmon jelen volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető, valamint Szilágyi Péter kabinetfőnök és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében az anyanyelven történő tanulás fontosságát hangsúlyozta. Bessenyei Györgyöt idézve elmondta, hogy „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem…” Majd leszögezte azt is, hogy jól döntenek azok a szülők, akik magyar tagozatra, magyar nyelvre íratják a gyermekeiket és ragaszkodnak őseik identitásához.
– Mi pedig ebben minden módon támogatjuk őket, akár oktatási csomaggal, akár oktatási-nevelési támogatással, természetesen mindig mindenhol, így Horvátországban is a legfontosabb partnerünk ebben a pedagógusszervezet, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. A magyar kormány pedig a jövőben is igyekszik ebben a munkában a pedagógusok, szülők és gyermekek segítségére lenni – mondta Potápi Árpád János államtitkár, aki megköszönte a szülőknek a magyar iskolaválasztást és azt, hogy nem hisznek abban a tévhitben, hogy a többségi nyelven tanuló gyerekek jobban tudnak majd érvényesülni.
Csapó Alex, az eszéki Franjo Kuhač Zeneiskola növendékének a hegedűjátéka után kiosztották a taneszköz-csomagokat is.
Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke elmondta, nagy öröm, hogy idén nem csökken a magyar iskolákba iratkozók száma. A helyszűke miatt először az elsős kisdiákok vették át a taneszköz-csomagokat, majd egy órával később az ötödikes és az elsős középiskolásoknak adták át a taneszközöket. Hogy a tanévkezdés terhét csökkentsék, minden szülő egyszeri, egy összegű pénzbeli támogatást is kapott.

 

{fcomments}