Minden eddiginél sikeresebb volt a XIII. Kopácsi Halásznapok

224
P9189853

Kopács – A 13. alkalommal megrendezett Kopácsi Halásznapok minden eddiginél sikeresebb volt, amelyet az alábbi adatok is alátámasztanak: a két nap alatt a faluban megfordult mintegy tízezer látogató,  elfogyott 5 tonna hal, koncertek, halászlé-főzőverseny, 65 kiállító és rengeteg látnivaló volt.

Minden évben egy kora őszi hétvégén a kis baranyai település, a volt halászfalu, Kopács kerül a szűkebb és tágabb régió figyelmének a homlokterébe. Szeptember harmadik hétvégéje már több éve a Kopácsi Halásznapok időpontját is jelenti. Ekkor ugyanis emberek ezrei veszik az irányt a víz melletti falu felé, hogy páratlan ízű hal- és vadételeket, házi süteményeket fogyasszanak, gyönyörködjenek a sokszínű kultúrműsorban, illetve hogy hajnalig mulassanak. Dióhéjban így jellemezhető a hétvégi Halásznapok, amely nem véletlenül érdemelte ki a régió legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye címet. A házigazdák pedig, jó címvédők lévén, idén is megmutatták, hogy Kopácsra valóban érdemes ellátogatni.


Standok, étel-ital, kulturális-szórakoztató műsorok, utcabál

Az idei Halásznapok az IPA Határon Átnyúló Együttműködés programja segítségével valósult meg, főszervezője pedig a kopácsi Arany János Kultúregyesület volt, társszervezői pedig a HMDK kopácsi alapszervezete, a Helyi Választmány, a Halász Labdarúgó-egyesület, a Szarvas Vadásztársaság és az önkéntes tűzoltók szervezete. A rendezvény támogatói pedig Eszék-Baranya megye, a Bellyei járás, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a horvát kormány Kisebbségi Tanácsa voltak.

– Nagyon elégedettek vagyunk az idei rendezvény sikerével, hiszen rengetegen látogattak el hozzánk az idén, ami annyit jelent, hogy egyre terjed a Halásznapok jó híre, és egyre többen kíváncsiak ránk. Igyekeztünk idén is a lehetőségekhez mérten a legjobbat nyújtani, amit a támogatók és a szponzorok mellett a kopácsi emberek segítségével sikerülhetett csak. A helyiek összefogása és önzetlen munkája nélkül ugyanis nem lehetne egy ilyen nagyszabású rendezvényt megvalósítani – nyilatkozta lapunknak Cickai Csaba, a HMDK kopácsi alapszervezetének elnöke, a Bellyei járás elöljáró-helyettese.

Szombaton délelőtt 10 órakor több mint félszáz standdal várták a látogatókat: a helyi termelők fűszerpaprikát, ájvárt, lekvárokat, pálinkát, bort, süteményeket kínáltak, de kézzel készített dísztárgyak is helyet kaptak a padokon. A kopácsi labdarugó-egyesület és a vadászok sátra alatt pedig már javában sült a csíptetős ponty, rotyogott a halászlé. Délután került sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol Vladimir Šišljagić, Eszék-Baranya megye zsupánja, Ružica Bilkić, a Bellyei járás elöljárója, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Horváth Zoltán, a magyarországi Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően estig tartó kultúrműsor vette kezdetét, ahol horvátországi magyar tánccsoportok és három magyarországi művészeti együttes mutatkozott be. A kultúrműsort követően egy magyarországi sztárvendég, Szekeres Adrien énekesnő következett, akit nagy szeretettel fogadott a lelkes közönség. A szombat este pedig a Vajdaságból érkezett II. Félidő együttessel zárult, akiknek a zenéjére hajnalig utcabáloztak az emberek.


A vasárnap a halászléfőző mestereké volt

A rendezvény másnapján már hagyományosan halászléfőző-versenyre került sor, összesen 30 bográcsban rotyogott hal. A megmérettetésen a mirkovaci August Medvedec bizonyult a legjobbnak, aki a tavalyi versenyről is győztesként távozhatott. A nap folyamán a Baranya Rádió  zenei programmal kedveskedett a résztvevőknek, délután pedig a bellyei Canasta Band lépett színpadra, és késő estig zenélt a folyamatosan érkező látogatóknak.

Az idei Halásznapok sikerét tehát egyrészt a színvonalas programok és a sokszínű, bőséges kínálat, másrészt pedig az igazi nyárvégi meleg időjárás garantálta. Ragyogó napsütésben, magyar és horvát dallamok mellett, halászléillattal a levegőben múlt el a hétvégén a XIII. Kopácsi Halásznapok. A következőre jövő szeptemberig kell várni.

P9189826

cimlap-nagy-1