Minden eddiginél nagyobb szabású volt a hétvégi vörösmarti Bormaraton

A hétvégén került sor a vörösmarti Bormaraton elnevezésű rendezvényre, mely minden eddiginél nagyobb szabású volt: a két nap alatt több mint 5000 ember fordult meg a hegyaljai falu szurdokaiban, hogy megkóstolják a helyi borokat, élvezzék a koncerteket és térségünk gasztronómiáját.

Vörösmart szőlőtermelő település, lakosai túlnyomó többségének régen a borászat nyújtott megélhetést. Hegyaljai falvaink közül még ma is itt működik a legtöbb kézműves pince. Ezért a vörösmartiak számára egyértelmű volt tizenhat évvel ezelőtt, hogy falunapjukat a borkultúra köré szervezik.

– Azelőtt nem ismerték a vörösmarti borutakat és kitűnő borainkat, azt se tudták, hol van Vörösmart. A bormaraton célja tehát az volt, hogy népszerűsítsük falunkat, annak nevezetességeit. Népszerűsítjük továbbá kézműves borászainkat, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy marketingbe fektessenek – nyilatkozta lapunknak Bisztricán Hajnalka, a szervező Szurdok Egyesület elnöke.

Ami a bormaratont illeti – folytatja –, a program lényege, hogy a résztvevőknek három óra alatt végig kell járniuk harminc pincét, és mindenhol meginni egy deci bort. Természetesen nem a verseny a lényeg, hanem a részvétel, a résztvevők többsége nem iszik minden pincében, inkább jókat beszélget, élvezi a társaságot.

– Az első évben negyven „maratonosunk“ volt. Az idei, a tizenhatodik maratonon mindenki láthatja, hogy mivé nőtte ki magát, több ezren jelentkeztek, gyorsan el is fogyott az összes hely, ami eddig még nem fordult elő – állítja Tokai István, az esemény egyik szervezője.

Pénteken csúcsminőségű borokat kínáltak a gazdák

A pénteki napon rendezték meg a Prémium Bormaratont, melyen kevesebb résztvevő és kevesebb borász volt jelen, viszont ezen az alkalmon csúcsminőségű borokat kínáltak a vendégeknek. Erre a magyarországi Villányból is érkeztek neves borászok. A magyarországi „szál“ az esti szórakoztató programban is megjelent, hiszen a Frajle zenekar előtt lépett fel a Jazzperantó nevű formáció is, a közönség örömére.

Szombaton buszjáratot is indítottak a maratonozók részére Eszékről

Már a péntek esti koncertekre is hatalmas tömeg gyűlt össze, de az igazi fesztiválhangulat a szombati napot jellemezte. Több mint két és fél ezer ember nevezett be a bormaratonra, akik pohárral a nyakukban járták körbe a programban részt vevő pincéket a Református- és a Katolikus-szurdokban, illetve a Rózsa utcai pincesorban. Mindhárom helyszínen élőzenével fokozták a hangulatot. Nem csak a helyi borászok nyitották ki a pinceajtót, más hegyaljai településekről  érkező termelők is a maratonozók rendelkezésére álltak.

Parkolóhelyet szinte lehetetlen volt találni a faluban, attól függetlenül, hogy sokan érkeztek taxival, ráadásul buszjáratot is indítottak Eszékről; folyamatosan érkeztek a csoportok régiónk fővárosa felől. A hatalmas tömegben a gyalogos közlekedés sem volt egyszerű, de ez senkit sem zavart, mindenki jól érezte magát.

A benevezetteken kívül több ezer olyan ember fordult meg az eseményen, akik Horvátország valamelyik településén élnek, és külföldről is sokan jöttek, hogy megízleljék a helyi borokat, de éhes sem maradt senki, gazdag gasztronómiai kínálat jellemezte az eseményt: a tájjellegű ételektől kezdve – amilyen például a halpaprikás vagy a csíptetős ponty – a hamburgerig, lángosig, kürtőskalácsig és süteményekig széles választék szerepelt a rendezvény „menüjében”.   

Jankovics: „ A 16. bormaraton Vörösmart sikersztorija“

Szombat délelőtt szakmai előadásra is sor került, dr. Kozma Pál, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője 20 éves nemesítési eredményeiről tartott összefoglalót. A rendezvény elsősorban borászainknak szólt, de mindenki részt vehetett rajta, akit érdekelt a téma, az előadás végén borkóstoló is volt.

Az előadás a vörösmarti Magyar Házban volt, innét indult a néptánccsoportok felvonulása is a Katolikus-szurdokban felállított színpadig. Az Alfalusi Tánccsoport, a csúzai Csárdás, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület táncosai az Aranycsárdás zenekar, valamint a miričinai (Bosznia-Hercegovina) Sloga egyesület adtak színvonalas folklórműsort, majd Fuzik János eszéki magyar főkonzul, Jankovics Róbert, magyarságunk parlametni képviselője és Matej Perkušić, a Baranyai Turisztikai Egyesület elnöke emelték poharukat, közös koccintással nyitották meg a rendezvényt.

– A 16. vörösmarti bormaraton a legnépesebb eddig, ami elsősorban a vörösmartiak erőfeszítéseinek köszönhető. Nagyon fontos volt az a háttérmunka is, amit a HMDK biztosított, hiszen ennek köszönhetően sikerült kieszközölnünk, hogy a horvát kormány támogassa ezt a rendezvényt, és a magyar kormány is partner legyen – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.

Rajta kívül ott volt még a vendégek között Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, Andrej Dean, a Belje Rt. vezérigazgatója, Ivana Jurić, az Eszék-Baranya megyei Turisztikai Hivatal elnöke.

Rekordmennyiségű bor fogyott

A résztvevők számán is látszik, hogy sikerült a szervezők alapvető szándéka, a borászok rekordmennyiségű nedűt tudtak eladni ezen a hétvégén.

– Szeretjük ezt a rendezvényt, ahol tényleg több ezer látogató fordul meg, sehol ennyi vendéget nem szoktunk kiszolgálni egy fesztivál alatt, mint a bormaratonon. Értékes információkkal is gazdagodunk ilyenkor borainkat illetően, hiszen rengeteg visszajelzést kapunk az adott évjáratok minőségére vonatkozóan – nyilatkozta lapunknak Szabó Anasztázia, hozzátéve, a koronavírus-járvány előtti évekhez viszonyítva az idei borünnepen volt a legnagyobb forgalmuk.

Hasonló véleményen volt Varga Ferenc vörösmarti gazda is. Valamivel több, mint két hektáron művel szőlőt a vörösmarti határban, ültetvényén a népszerű fajták mellett sok ritkaság is megtalálható, hordóiban van vörös- és fehérbor, többféle küvé, sőt még vermutot is készít.

– Egyik bormaratonon sem fordultak még meg ennyien a pincémben, mint az idein, közel ezer vendégnek töltöttem a boromból – fejezte ki elégedettségét Varga Ferenc az idei rendezvénnyel kapcsolatban.

A csúzai Kollár Lajos nemcsak borászként osztotta a többiek véleményét, hanem szállásadóként is. Mint mondta, egy évre előre lefoglalják a szobákat, a bormaraton mára a térség ikonikus rendezvényévé vált, melyre egész Horvátországból, Szlovéniából, Magyarországról és a Vajdaságból is érkeznek vendégek, és amely hatalmas reklám a településnek, az itteni borászoknak és a régiónak is.

Pinkert Zoltán újságunk kérdésére elmondta, hogy pincészetük a kezdetektől fogva részt vesz az eseményen, és jó dolognak tartja, hogy a rendezvénynek néhány éve lett egy pénteki, úgynevezett prémium része is. A csúzai borász szerint ugyanis az igazi ínyenc borkedvelők a pénteki napot látogatják.

A rendezvény a Minorities as bridges between communities elnevezésű projekt, 2014-2020-as Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásának keretében valósult meg, „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak” szlogennel.