Minden eddigi rekordot megdöntött az idei halásznapok látogatottsága

0
827

A hétvégén „a víz melletti falu” volt a világ közepe – idén is több ezer látogatót vonzott Kopácsra a halpaprikás, a csíptetős ponty, a kirakodóvásár, a népi kultúra és persze a koncertek. Az esemény fénypontja a Republic együttes koncertje volt vasárnap este.

Szeptember 14-én és 15-én 21. alkalommal került sor a Kopácsi Halásznapokra. Rendkívüli alkalom ez a kopácsiaknak és a környékbelieknek, hogy megmutassák magukat a távolabbról érkezőknek, felvillantva múltjukat és betekintést engedve jelenükbe. Eszék-Baranya megyéből, de az egész régióból is Kopácsra özönlenek ilyenkor az emberek, hogy jól érezzék magukat vidékünk legnagyobb gasztrokulturális fesztiválján, melyet az ártéri halászat és a hozzá kapcsolódó gasztronómia ihletett.

Az Árpád-kori magyar halászfalu lakosai közel ezer éven át jól megéltek a halászatból.

Dr. Lábadi Károly a Kopács, a víz melletti falu című munkájában így ír a múlt századok halászatáról: „A tökéletes természet- és helyismeret, a folyamatosság, a tapasztalatok állandósult továbbadása lehetővé tette a faluban olyan halászati technika és szerszámkészlet meghonosodását, amely a maga nemében a legeredményesebb.“

A negyvenes évek elején még hatvan személy űzte a halászmesterséget Kopácson. Az egyházi jegyzőkönyv tartalmaz egy régi, érdekes feljegyzést, mely szerint 1821. de-cember 10-től húsvétig olyan bőséges volt a halfogás, hogy a bevételt rézpénzben az uraság hat ökre húzta Bellyétől Kopácsig.

Ahogy a Kopácsi-rét vizei is állandóan változtak, úgy napjainkra a település élete is átalakult. A halászatnak akkor szakadt vége, amikor a hetvenes években rezervátummá nyilvánították a Kopácsi-rétet, így tilossá vált az addig megélhetést biztosító tevékenység. Ma az emberek többsége konyhakertészettel foglalkozik, és a falu kapcsán a kopácsi paprika és paradicsom jut leggyakrabban az emberek eszébe.

A halászat emlékét még őrzik a helyiek, tulajdonképpen az volt a halásznapok egyik célja, hogy emléket állítsanak falujuk halászhagyományainak, bemutassák gasztronómiai világát.

– Azt hiszem, a Halásznapok nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már mindenki ismeri falunk halászmúltját és gasztronómiáját, nemcsak a régiónkban, hanem szélesebb körben is, hiszen rendezvényünk mára országos hírűvé vált – nyilatkozta lapunknak Farahó Zsolt, a kopácsi HMDK-alapszervezet vezetője, a rendezvény egyik szervezője.

A Halásznapok közösségi összefogás eredménye

A falu összes civil egyesülete – a Szarvas vadásztársaság, az Arany János Kultúregyesület, a HMDK-alapszervezet, a tűzoltó-egyesület – részt vesz a szervezésében, szükség is van mindenkire, hiszen egy olyan méretű fesztiválról van szó, amelyen két napon át hömpölyög a tömeg. Az egész megyéből, Eszékről, Szlavóniából, Magyarországról, a Vajdaságból és messzebbről is érkeznek ilyenkor Kopácsra, több ezer ember fordul meg a rendezvényen, és ha már a számokról van szó, az idein száznál is több kiállító standolt. Süteményeket, dísztárgyakat, mézet, bort, fűszerpaprikát, kürtőskalácsot és egyebeket kínáltak. 

Szinte állandó volt a zsúfoltság a vadásztársaság hatalmas sátra alatt, a szakácsok és segítőik folyamatosan készítették a csíptetős pontyot, a halpaprikást, de más tájjellegű ételek is szerepeltek a kínálatban. A szervezők becslései szerint több mint nyolc tonna hal fogyott az idei rendezvényen.

A nyitóbeszédekben a szervezők munkáját méltatták

A színpadon a kultúrműsor előtt került sor a hivatalos megnyitóra, melyen Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Snježana Brzica idegenforgalmi miniszterhelyettes, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója köszöntötték a látogatókat.

Gratuláltak a szervezőknek, elismerésüket fejezték ki, hogy ilyen színvonalas, nagyszerű munkát végeztek most is, mint ahogy az elmúlt húsz évben is.

Jankovics Róbert köszönetet mondott a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak, amely az előző évihez képest megduplázta az idei Halásznapok támogatását, és ő is a kopácsiak munkáját dicsérte.

– Minden elismerésem a kopácsiaké, hiszen hatalmas csapatmunka áll a rendezvény megvalósítása mögött. Külön is köszönöm azoknak a munkáját, akik ezt a rendezvényt elindították 1998-ban, a háborús sebekből gyógyulni kezdő Horvát-Baranyában. Mára bebizonyosodott, hogy akkor sikerült rátapintaniuk, mi az, amiről híres lehet a falu – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, hozzátéve, a szervezők feladata az, hogy megőrizzék ezt a magas színvonalat, amely nemcsak a kopácsi hagyományokat, hanem a magyar kultúra egészét is prezentálja a többségi nemzet felé.

Jelen volt az eseményen többek között Gárdos Béla eszéki konzul is.

Színes folklórműsor

A nyitóbeszédek után kezdetét vette a kultúrműsor – az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, valamint a dályhegyi, kiskőszegi, csúzai, szentlászlói egyesületeink népi tánccsoportjai mellett magyarországi és vajdasági együttesek is színpadra léptek.

A kultúrműsor után az esti koncertekhez hangolták át a színpadot. Szombat este Miroslav Škoro énekelt. Végül pedig a kiskőszegi kötődésű The Garden rockzenekar hozott nagyszerű hangulatot a faluközpontba.

Több mint ötven csapat nevezett be a halpaprikásfőző-versenyre

A Halásznapok vasárnapja hagyományosan a halpaprikásfőző-verseny jegyében telik. Ezen a napon is rengeteg ember sétált a standok között, a színpadon pedig szinte folyamatosan élőzene szólt. Idén is több mint ötven csapat nevezett be a főzőversenyre, az ételeket pedig a Kriják Krisztina, Valkai Tivadar, Baka Béla, Pajrok János és Erdősi János alkotta zsűri díjazta. Értékelésük szerint az idei legjobb halpaprikást a pélmonostori Rauški Nikola főzte. Idén sem okozott csalódást laskói halfőzőbajnokunk, Munk Erik, aki ezúttal a dobogó második helyén állhatott, a bronzérmet pedig egy Jarminából érkezett csapat vitte el, a díjazottak ezzel bejutottak az országos döntőbe.

A főzőversennyel nem ért véget a Halásznapok, hiszen a kirakodóvásár egész nap várta a látogatókat, és a szakácsok is estig sütöttek-főztek, hogy kiszolgálják a vendégeket.

Együtt énekelte a Republickal  a Szállj el, kismadárt a Halásznapok közönsége

Az idei Halásznapokra a magyarországi Republic együttes tette fel a koronát. Fergeteges hangulatot varázsolt Kopácsra a ’90-es évek legendás magyar rockzenekara, melynek slágerei magyarságunk körében is kedveltek. Énekelte is hangosan a koncert közönsége a Szállj el, kismadár és A 67-es út című dalokat vasárnap este, az esemény minden résztvevő számára nagy élmény volt.

Szállj el kismadár…

Egy kis ízenlítő a tegnapi Republic koncert hangulatából 🙂

Posted by Új Magyar Képes Újság on Monday, September 16, 2019

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK, Eszék-Baranya megye, a Bellyei járás, a Horvát Turisztikai Közösség és a Bellyei járás Turisztikai Közössége támogatta.