MINDEN EDDIGI REKORDOT MEGDÖNTÖTT AZ IDEI BORMARATON

Tizennégy országból érkeztek borkedvelők Vörösmartra, több mint 12 ezer ember kereste föl a szurdokokat

A hétvégén került sor a 17. Bormaratonra Vörösmarton, mely minden eddiginél nagyobb szabású volt: a két nap alatt 14 országból több mint 12 000 ember fordult meg a hegyaljai falu szurdokaiban, hogy megkóstolják a helyi borokat, élvezzék a koncerteket és térségünk gasztronómiáját.

Vörösmart szőlőtermelő település, lakosai túlnyomó többségének régen a borászat nyújtott megélhetést. Hegyaljai falvaink közül még ma is itt működik a legtöbb kézműves pince. Ezért a vörösmartiak számára egyértelmű volt, hogy falunapjukat a borkultúra köré szervezik. 17 évvel ezelőtt, amikor a szervezők kiötlötték a bormaraton koncepcióját, akkor mindössze 11 borászat volt jelen a rendezvényen és 47-en jelentkeztek a maratoni borkóstolásra. Ehhez képest a hétvégi rendezvényen 22 borászat vett részt és 2500-an „maratonoztak”, valamint mintegy 12 ezer ember látogatott el a szurdokokba. A rendezvény célja a kezdetektől fogva ugyanaz maradt, vagyis hogy a vörösmartiak népszerűsítsék a falujukat. A bormaraton azóta nem csak a település, de a régió egyik legjobban látogatott rendezvényévé vált, ahova számos országból érkeznek vendégek.

A prémium borokról és koncertekről szólt a maraton „előestje”

A pénteki napon rendezték meg a Prémium Bormaratont, melyen csúcsminőségű borokat kínáltak a vendégeknek. Erre idén is érkeztek a magyarországi Villányból neves borászok. A program egy rövid kultúrműsorral indult, ahol a csúzai Csárdás néptáncegyüttes és a miričinai (Bosznia-Hercegovina) Sloga egyesület mutatta be koreográfiáit, megalapozva az este hangulatát.

Ezt követően a színültig telt Zajec pincében került sor Jelena Buča, az egyik The Frajle-tag önéletrajzi könyvének a bemutatójára. 

Az ünnepélyes megnyitón Jankovics Róbert HMDK-elnök, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője méltatta a rendezvényt, köszönetet mondva a vörösmartiaknak, akik minden évben erőn felül teljesítenek, hogy létrejöhessen ez a messze földön híres és ezreket megmozgató rendezvény. Ezt követően a képviselő a műsorvezetőkkel, Renata Sopekkel és Molnár Mónikával koccintva nyitotta meg a rendezvényt.

A programon megjelent dr. Császár József Zoltán, az eszéki magyar külképviselet konzulja és Palizs-Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány igazgatója is.

Az esti program hatalmas tömeget vonzott a Katolikus-szurdokba, ahol Nyári Bernadett hegedűvirtuóz és a már szinte hazajáró The Frajle együttes Tijana Dapčević énekesnővel kiegészülve szórakoztatták a közönséget.

Maratoni borkóstolás 2500 regisztrált résztvevővel, több mint tízezer látogatóval

Több mint két és fél ezer ember nevezett be az ún. bormaratonra, akik aztán pohárral a nyakukban járták körbe a programban részt vevő pincéket a Református- és a Katolikus-szurdokban, illetve a Rózsa utcai pincesorban. Mint minden évben, nem csak a helyi borászok nyitották ki a pinceajtót, más hegyaljai településekről érkező termelők is a maratonozók rendelkezésére álltak. A bormaraton lényege, hogy a résztvevőknek három óra alatt végig kell járniuk harminc pincét, és mindenhol meginni egy deci bort. Természetesen nem a verseny a lényeg, hanem a részvétel, a résztvevők többsége nem iszik minden pincében, inkább jól szórakozik. Csak Eszékről több mint 20 különbusz érkezett tele maratonozókkal.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ugyan a legtöbben Horvátországból és Magyarországról érkeztek a bormaratonra, de még Ausztráliából is vannak vendégeink. A két nap alatt több mint 12 ezer ember fordult meg a rendezvényen, és ízlelték meg a finom borainkat és ételeinket, ugyanakkor egy nagyon jót is szórakoztak a zenei programokon. A maratonra való jelentkezést 2500 főben határoztuk meg, hiszen a szurdokok ennyit „bírnak el”, de idén azt is elmondhatjuk, hogy rekordidő alatt teltek be a helyek – tudtuk meg Horvát Krisztiántól, a rendezvény egyik szervezőjétől.

A borászoknak remek marketinglehetőség

Egy ilyen esemény megrendezése a helyi és a környékbeli borászok által válik lehetővé, akiknek köszönhetően a Drávaszög mind szélesebb tömegek számára válik meglátogatandó neves szőlőtermő- és borvidékké.

A csúzai Kollár pincészet állandó szereplője a rendezvénynek, véleményük szerint ez egy rendkívüli lehetőség a borászatoknak a promócióra és vidékünk ismertté tételére.

– Ez egy olyan lehetőség a baranyai borászok, sőt a vendég borászok számára is, amit nem igazán lehet pénzben kifejezni, hiszen nagyon jó reklám mindenkinek. Külön kiemelem a prémium-napot, ahová a borászok azokkal a tételekkel jöhetnek, amelyekre a leginkább büszkék. Egyébként az idei szőlőterméssel is elégedettek vagyunk, már egy hónapja tart nálunk a szüret – tudtuk meg Kollár Lajostól.

A csúzai Kováts pincészet is rendszeresen „állomásozik“ a maratoni forgatagban, ezúttal egy különleges, száraz rozét hoztak a prémium-napra.

– A legtöbb pincészet a fogyasztók miatt a rozét picit édesebbre alakítja. Nálunk fontos, hogy a rozé száraz legyen és lazacos színben pompázzon – nyilatkozta Kováts Lídia.

A maratonozók pedig nem panaszkodhattak, hiszen a kajakínálat is bőséges volt. Szombat este az Amadeus Band szórakoztatta a vendégeket és a „talpon maradt“ maratonozókat.