Minden, ami kukorica – tengerifesztet tartottak Újbezdánban

0
63

A hétvégén második alkalommal került sor az újbezdániak fesztiváljára, amely a térség egyik legismertebb növényéről, a tengeriről, azaz a kukoricáról szólt. A kétnapos rendezvényt számos programelemmel tették színessé a szervezők.

A hétvége igencsak gazdag volt programokban, de az időjárás nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek. Ez azonban nem szegte kedvét a szervezőknek, és minden tervezett programot megtartottak.

Régiónkban szinte minden településnek megvan a maga ünnepe, mely valamilyen, az adott helységre jellemző gasztronómiai vagy kulturális hagyomány köré épül. Újbezdán kapcsán egészen tavalyig a májusfa körüli szokásvilág jutott elsőként az emberek eszébe, a helyi művelődési egyesület tagjai viszont úgy döntöttek, hogy bővítik „repertoárjukat”. Így született meg a Tengerifeszt, melyet a hétvégén tartottak meg második alkalommal a helyi Magyarok Otthona udvarában.

– Kukorica van szinte minden háznál, ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan rendezvényt hozunk létre, amely e növényhez kapcsolódik, bemutatva a gasztronómiában elfoglalt helyét és más felhasználási módjait. Az első nap a játékról, a második nap pedig a kultúráról szólt. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki elfogadta a meghívásunkat és velünk együtt ünnepelt – mondta Horvát Ibolya, az újbezdáni Művelődési és Művészeti Egyesület elnöke.

A kukoricatermesztéshez kapcsolható versenyszámokban is összemérhették ügyességüket a csapatok

Az újbezdáni Magyarok Otthonának az udvarán egész héten folytak az előkészületek. A látogatókat pompás díszlet fogadta, valamint az idén új ruhába bújtatott vendégváró hölgy, a Gizi névre keresztelt „kukoricakirálynő”, az őszi termésekkel díszített bábu. A standokon a helyi termelők kínálták portékáikat, és az odalátogatókat frissen sült palacsinta és kürtőskalács illata fogadta.

A fesztivál első napjának programjában játékok szerepeltek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyermekeket kreatív sarokkal és kézműves foglalkozásokkal várták. A délutáni vetélkedőn a kukoricatermesztéshez kapcsolható versenyszámokban mérhették össze ügyességüket immár a felnőtt csapatok. A fesztivál első napját a tavalyihoz hasonlóan egy élőzenés bállal zárták.

A rendezvény második napján a kultúráé volt a főszerep. A színpadot a néptánccsoportok és énekkarok vették birtokba, amelyek sokszínű műsorral igyekeztek lenyűgözni a látogatókat. Fellépett a házigazdák Szivárvány Népdalköre, a helyi Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja, a pélmonostori Csillagszemű és az első alkalommal bemutatkozó Csillagocskák tánccsoport, a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület énekkara és táncegyüttese, valamint a petárdai Seljačka sloga horvát tánccsoport. A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert HMDK-elnök is, aki köszöntőjében elmondta, nagyon jó látni a közösségek aktivitását, ami abban is megnyilvánul, hogy a tradicionális, sok helyen több évtizedes múlttal rendelkező rendezvényeink mellett új hagyományokat is teremtenek.

A Szivárvány Népdalkör

A rendezvény második napjának a vége is jó volt, hiszen az esti órákban a Garden rockzenekar szórakoztatta az egybegyűlteket.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Program, a HMDK, a Petlovaci járás, valamint a Fermopromet cég támogatta.