Mikulásvárások

122

Egyesületeink országszerte szerveztek mikulásváró összejöveteleket, amelyeken a Mikulás ajándékkal szerzett örömet sok-sok gyereknek. Valamennyi rendezvény a felnőtteknek is szólt, akiket teára, forralt borra, ünnepi műsorra, közös éneklésre invitáltak.

Lipik

A Lipiki Magyarok Közössége évek óta aktívan tevékenykedik Lipik város területén a magyar kultúra és identitás megőrzéséért, ehhez ma már az infrastrukturális háttér is rendelkezésre áll: a brekinskai kultúrotthont horvát állami támogatásból újították föl, és megépült a gaji játszótér is magyar kormánytámogatásból. Programjaik tervezésekor gondolnak a legkisebbekre is, a múlt héten mikulásváró eseményt szerveztek, ahol a gyerekeket a rőtszakállú egy-egy ajándékkal is megörvendeztette.

Sepse

Sepsén a helyi HMDK-alapszervezet minden évben rendezett Mikulás-ünnepséget a Magyarok Otthonában. A Mikulás ide is teli puttonnyal érkezett, de még mielőtt kiosztotta volna a csomagokat, a gyerekek rövid előadással fejezték ki köszönetüket. Az egyesület gyerekfoglalkoztató műhelye és a helyi általános iskola diákjai adtak elő táncos, zenés, verses alkalmi műsort, valamint az Alfalusi Vegyes Kar és a sepsei Népdalkör is fellépett közös ünnepi összeállításával. Részt vett az eseményen Jankovics Róbert HMDK-elnök is.

A sepseiek programjukat a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudták megvalósítani.

Csúza

December 9-én két adventi rendezvényre is sor került Csúzán. A HMDK csúzai alapszervezete délután a Kossuth-házban szervezett Mikulás-várást. A közösségi ház rendezvénytermében, feldíszített karácsonyfa mellett adtak rövid alkalmi műsort a helyi óvodások és az alsó tagozatosok, végül pedig megérkezett a Mikulás, minden csúzai gyereket (0-14 éves korig) megajándékozott.

Az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület szokásához hűen a helyi ifjúsági otthonban tartotta adventi estjét, melynek keretében itt is rövid alkalmi műsort adtak a gyerekek, fellépett a Csárdás tánccsoport, majd csomagosztásra került sor. Az előadás után teával, forralt borral és sült kolbásszal várták a résztvevőket a csúzai fiatalok a karácsonyi díszbe öltöztetett udvarukban. Míg a rendezvény ezen része minden korosztálynak szólt, az éjszakai zenés koncert és parti a fiatalokat szólította meg.

Vörösmart

Vörösmarton a Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület szervezett csomagosztást a helyi református parókián. Ide érkezett a Télapó a manóival, hogy megajándékozza a gyerekeket. A Télapó és kísérői műsorukkal igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak, amit tovább fokozott a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Pódium Amatőr Színjátszó Társulatának alkalmi előadása. Az ajándéknak is örültek, amit a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával osztott ki az egyesület a vörösmarti gyerekek között. A mikulásváráson természetesen nemcsak a legkisebbeket látták vendégül, hanem a szülőket és nagyszülőket is, akiket forralt borral, teával, süteménnyel és karácsonyi dallamokkal fogadtak. A hógép segítségének köszönhetően a tél is megérkezett a parókiára.

Pula

A pulai/pólai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület székhelyére vasárnap érkezett meg a Mikulás, huszonöt gyerek kapott csomagot, akik verssel, dalocskákkal és rajzaikkal viszonozták a kedvességét, de az egyesület énekcsoportja is fellépett, karácsonyi dallamokkal tette hangulatosabbá az alkalmat.