Mikulás-napi ünnepséget tartottak

171
mikulas-batin

 

Kiskőszeg – A HMDK kiskőszegi alapszervezete idén is tartott Mikulás-napot, amelynek alkalmából szombaton rövid műsorral és csomagosztással is készültek.

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint a december 5-éről 6-ára virradó hajnalon meglátogatja a gyermekeket, s ha az év folyamán jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik, ha csintalanok voltak, virgácsot találnak a csizmában/cipőben. A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott, hiszen amíg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább terjed az a nézet, hogy a Mikulás Lappföldön él, szánját pedig rénszarvasok húzzák.
Közel 140 gyermek vehetett át csomagot a Mikulástól
Szinte minden kisgyerek tudja, hogy kitisztított lábbelijét ki kell tennie az ablakba, de arról már kevesebbet tudnak, hogy honnan is ered Szent Miklós legendája. Szombaton a HMDK kiskőszegi alapszervezete egy rövid műsorral kedveskedett a gyerekeknek, akik meghallgathatták a Mikulás legendáját és azt, hogy honnan ered az ajándékozás hagyománya.
– A HMDK-alapszervezet idén is szerette volna megajándékozni a gyerekeket, ezúttal nem csak a kiskőszegi-eket, mivel a Darázsi járás más településeiről is érkeztek hozzánk gyerekek. Rövid műsorral kedveskedtünk nekik, de természetesen a lényeg a Mikulás érkezése volt, akit Vida Ivica személyesített meg – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor, az alapszervezet alelnöke.
Ezt követően a kiskőszegi kultúrotthonban a Mikulás és krampusz segítője közel 140 csomagot osztott ki a gyerekek között, akik a Darázsi járás településeiről gyűltek össze. Az ajándékozást követően a gyerekeket és szüleiket a szervezők megvendégelték.
A Mikulás-napi ünnepség a zágrábi Kisebbségi Tanács anyagi támogatásával valósulhatott meg.