Mikor van szükség antibiotikumra?

197
07-antibiotikum

A legtöbb szülő akkor nyugodt, ha gyereke magas láz esetén antibiotikumot kap, de ezek a készítmények nemcsak a betegségek elleni harcban segítenek, olykor kimondottan ártalmasak lehetnek. Dr. Jadranka Petrović-Schneider gyerekorvos szerint csak indokolt esetben, vagyis csak bakteriális fertőzés esetén ír ki antibiotikumot, a vírusos betegségeket nem kell és nem is lehet antibiotikumokkal kezelni.

Az első hivatalos antibiotikumot Alexander Fleming fedezte fel 1928-ban, amiért 1945-ben orvosi Nobel-díjat kapott. Penészgombából állított elő penicillint, amit napjainkban is sikerrel alkalmaznak az orvosok.

Az antibiotikum vitathatatlanul a modern orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya, sok millió ember köszönheti életét ezeknek, azonban problémák természetesen akadhatnak vele kapcsolatban. Mára már tudjuk, hogy egy antibiotikumra addig érzékeny baktérium sajnos rezisztenssé válhat, így az adott antibiotikum hatástalanná válhat. Ma már léteznek baktériumfajok, amelyek a legerősebb, kizárólag kórházakban alkalmazott antibiotikumoknak is ellenállnak. A másik nagy probléma, hogy az antibiotikumok elpusztítanak olyan baktériumfajokat, amelyek jelenléte a bélrendszerben fontos. Ezért fontos, hogy az antibiotikumokat kellő körültekintéssel és csak valóban indokolt esetben szedjük. Ennek megítélése viszont mindig orvos feladata.

– Nem akkor kell adni antibiotikumot, ha magas a beteg láza, hanem akkor, amikor a vizsgálatok amellett szólnak, hogy az adott betegség igazoltan bakteriális eredetű, vagy annak alapos gyanúja áll fenn. A vírusos betegségeket nem kell, és nem is lehet antibiotikummal kezelni. A vírusokra a szokványos terápiákat kell alkalmazni, mert ezekre az antibiotikumok nem hatnak. Ugyancsak nem lehet és nem érdemes megelőzésképpen gyógyszert adni, hiszen a gyógyítás egy meglevő betegség kezelését jelzi – mondja dr. Jadranka Petrović-Schneider gyermekorvos.

 

A gyerekkori betegségek zömét vírusok okozzák

A doktornő elmondta azt is, hogy a gyermekkori fertőzéses betegségek zömét vírusok okozzák, ezért az ilyeneknél nem adnak antibiotikumot. A felesleges, nem jól megválasztott antibakteriális kezelés nagyon komoly következményekkel járhat. A gyerekek immunrendszerének a fejlődésére az jellemző, hogy az évek folyamán különböző fertőző hatóanyaggal találkozik, amelyek ellen a szervezet megfelelő ellenanyagokat termel, védekező rendszert épít ki. Az immunrendszer érését segíti elő, ha csak megfelelő időben, megfelelő indokkal, megfelelően megválasztott gyógyszereket adunk gyerekünknek. Azt antibiotikumokról azt is fontos tudni, hogy bevételüknél szigorúan be kell tartani a pontosan meghatározott időpontokat, és hogy 2-3 nap múlva kezd megjönni a hatásuk.