Miklós Soltész je donio donaciju Mađarske reformirane crkve stradalima u potresu

0
17

Vrijednu donaciju Mađarske reformirane crkve, skupljanu po cijeloj Mađarskoj, prošlog četvrtka je u Sisku Miklós Soltész, državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose, predao lokalnoj katoličkoj biskupiji za pomoć u obnavljanju šteta nastalih u prirodnoj katastrofi.

Mađarska reformirana crkva je još krajem prošle godine pokrenula prikupljanje donacija za pomoć stradalima u potresu u Središnjoj Hrvatskoj. Donaciju je prošlog četvrtka, državni tajnik mađarske Vlade Miklós Soltész za vjerske i etničke odnose predao biskupu Sisačke biskupije Vladi Košiću.

- Reklám -

Miklós Soltész je povodom predaje donacije rekao da su mađarske dobrotvorne organizacije do sada sa više stotina milijuna forinti pomogle potresom stradale u Hrvatskoj. Dodao je i to da se pomaganje Mađarske u obnavljanju odvija na više razina: jedno su donacije karitativnih organizacija, drugo je mađarska Vlada, odnosno doprinos hrvatske zajednice u Mađarskoj. Mađarska Vlada u Petrinji obnavlja jednu školu, u Žažini pak jednu crkvu.Na zagrebačkim Remetama su obnavljanje karmelićanske crkve pomogli skupa sa hrvatskom zajednicom u Mađarskoj sa oko 15 milijuna forinti – izjavio je državni tajnik. U treću vrstu pomoći je svrstao humanitarnu pomoć koja pomaže u organiziranju ljetovanja za djecu.

Reformirani Mađari u Hrvatskoj pomažu Sisačku biskupiju sa 50 tisuća kuna

Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, je predao Sisačkoj biskupiji donaciju od 50 tisuća kuna, koju su prikupili reformirani Mađari u Hrvatskoj. Kako je rekao, njihova kršćanska obveza je pomoći potrebitima.