Mikházi juliális

A Hagyományok Háza szabadegyeteme

68

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány július 7-8-án tartja Mikházán szabadegyetemét. Az immár tradicionálissá vált eseménysorozat programját Balázs Bécsi Gyöngyi, a Kallós Zoltán Alapítvány elnöke, a rendezvény szakmai felelőse foglalja össze.

„A Hagyományok Háza minden programja a népi kultúrára épül, e negyedik, immár hagyománnyá vált mikházi rendezvényen a népművészeti oktatás kerül a fókuszba. Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy mennyire fontos a felkészült oktatók jelenléte a népművészet összes ágában. Nélkülük nem tudjuk előmozdítani a népművészet szeretetére való nevelés ügyét. Az oktató személye meghatározó, kívánalom, hogy az adott szakember életében, – mint egykor a közösségek mindennapjaiban, generációról generációra hagyományozva – a népművészet hangsúlyosan jelenjen meg. Ennek szellemében, feladatuk, hogy azokat a népművészeti értékeket, amiket felmenőinktől örököltünk, hitelesen tudják átadni, elkötelezettségük belső igényből fakadjon.

Az elmondottak szövik át a negyedik Mikházi szabadegyetem kétnapos programját. Három panelben – gyermekjáték és mese, másodikként ének-zene és tánc, harmadikként tájházak, népművészeti gyűjtemények, mintakincs paneljében – gondolkodtunk. E három szegmensbe olyan oktatókat hívtunk, akik hitelesen tudják megosztani gondolataikat az adott témakörben, mintegy nagykövetei e kultúrának. Elvárásunk, hogy olyan – a népművészettel foglalkozó, követendő – példákat mutassanak be, amik az e területen dolgozókat és pedagógusokat megerősítik a mindennapi munkájukban, illetve felfrissítik tudásukat. Igen, a Mikházi szabadegyetem egyben az erdélyi népművészettel foglalkozók fóruma, ahol számos, az elmúlt évben történt eseményt a résztvevők megvitathatnak, s terveiket is megoszthatják egymással.

A kétnapos együttlétet plenáris előadások vezetik be, amiknek középpontjában a népművészeti oktatás áll.  Előadóink között üdvözölhetjük Kallós Zoltán kisebbségi oktatási államtitkárt, mivel a népművészeti oktatásnak a közoktatásba való integrálásához minisztériumi jóváhagyás szükséges. Ennek megvitatását is szolgálja egy délelőtt. Az előadások mellett kézműves-, igényes gyermekprogramok is színesítik a hétvégét.

A kulturális bemutatók is fontos részei a találkozónak: pénteken a Duna Művészegyüttes, szombaton pedig a Magos Együttes lép fel.”

Információk: http://www.ehh.ro