Mi történik a postával?

0
152

Egy ideje egyre több a panasz a Horvát Posta szolgáltatásaira. A küldemények nem érkeznek meg időben, a postahivatalok nyitva tartása pedig egyáltalán nem igazodik a lakosság igényeihez.

A postával a legtöbb ember addig nem is igazán foglalkozik, míg nem gyűlik meg vele valamilyen okból a baja. A legtöbben észre sem vesszük, hogy falvainkban már csak hetente kétszer van kézbesítés, legfeljebb csak az tűnik fel, hogy ritkán kapunk küldeményt, viszont amikor igen, akkor rendre egyszerre többet. Olyan esetről is hallottunk, hogy a postás bizonyos utcákba csak akkor megy be, ha több háznál is van dolga. Ez olyan kellemetlen helyzetekhez is vezethet, hogy például a számlák csak a fizetési határidő lejárta után érkeznek meg, a szolgáltatót ez azonban nem hatja meg, már egynapos késés után buzgón küldi a fizetési felszólítást. Azok sem járnak jobban, akik csomagot várnak, hiszen a posta sokszor hónapok múlva kézbesíti csak azokat. Amennyiben például Kínából rendelünk valamit az interneten, akkor a szállítmányt az azonosítója szerint egész útján végigkövethetjük. Az interneten elérhető adatok alapján a csomagunk nem ritkán annyi idő alatt tud eljutni a posta központi elosztójából a megrendelőhöz, mint Kínából hajóval a rijekai kikötőbe. Ha meg is érkezik a csomag a megrendelő címére, az még közel sem jelenti azt, hogy minden rendben van, hiszen ha nem talál otthon minket a postás, akkor egy cetlit hagy a postaládánkban, miszerint egy hétig még átvehetjük a küldeményünket a postán, mégpedig jellemzően munkaidőben, 8-tól 14 óráig, különben visszaküldik a feladónak. Hogy ezt a dolgozó ember hogyan oldja meg, az senkit sem érdekel.

Sepsén is nagy kavarodást okoz a postás

Kispál Lívia

Kispál Lívia Sepsén él, és közel sincs megelégedve a postai szolgáltatásokkal. Küldeményeiket rendszerint késve, ráadásul rossz címre kézbesíti a postás. Régebben helyi postás volt, aki ismerte az embereket, tudta, hogy hova kell vinni a küldeményeket, most viszont központilag kézbesítik a leveleket, ami sok gondot okoz.

– Már meg sem lepődünk azon, ha a számláink vagy a leveleink a falu másik végén, vagy akár egy másik településen landolnak, mivel a kézbesítő sokszor nem nézi meg rendesen a címet. Szerintem ez felháborító, hiszen ha késve érkezik a számla és emiatt nem tudjuk befizetni időben, pluszköltséget számolnak föl – panaszolta Lívia, aki hozzátette, reméli, hogy előbb-utóbb megoldódik a dolog.

Olvasóink panaszai szerint arra is volt már példa egyes falvakban, hogy a postás egyszerűen csak a vezetékneveket nézte meg, nem törődve azzal, hogy több család is viseli ugyanazt a vezetéknevet.

Megpróbáltunk utánajárni a dolognak, ám többszöri próbálkozás után sem kaptunk érdemi választ. Az ügyfélszolgálatok is annyira leterheltek, hogy szinte lehetetlen velük kapcsolatba lépni, feltehetően a sok panasz miatt…