Mezőgazdaság: őszi nehézségek

110
06-mezogazdasag

A szlavóniai és a baranyai földeken idén több nehézséggel is szembe kell nézniük a gazdáknak: először a szárazsággal, aztán a pénzhiánnyal, majd az üzemanyaghiány okozott fennakadásokat, most viszont a rágcsálók nehezítik munkájukat.

A gazdák számos problémával találták szembe magukat az idei őszön. Az egyik az, hogy a több hete tartó csapadékmentes időszak miatt a kiszáradt termőtalajokon  nehezen megy a talajmunka és a vetés.

Ami a búza vetését illeti, a talajelőkészítés során minden egyes művelettel elő kell segíteni a csapadékvíz talajba történő bejutását és ott-tartását. A búza nem igényli a mély talajmunkát, viszont annál inkább fontos, hogy jó minőségű, beérett és kellően ülepedett magágyat készítsünk. Ellenkező esetben az üreges, rögös magágyban hiányos lesz a kelés, ritkább a vetés, és egy keményebb tél folyamán nagyobb lehet a kipusztulás aránya is.

 

Nincs megfelelő mechanizáció
Szloboda Tibor agrármérnök szerint a legnagyobb gond, hogy a gazdáknak nincs megfelelő felszerelésük az ilyen száraz talaj megmunkálásához. Sokan arra is rákányszerültek a pénzhiány miatt, hogy csupán tárcsázták a földeket, mert így olcsóbban jöttek ki, hiszen pontosan a vetési időszakban kellett szembesülniük például az üzemanyaghiánnyal is.

 

Idén gond lehet a korai vetés

A többéves megfigyelések jól mutatják, hogy a korai vetések akkor adnak alacsonyabb termést, amikor vetéskor az átlagosnál melegebb, szárazabb az időjárás. A korán elvetett gabona nehezebben, „vontatottabban” kel, a talajba dolgozott szerves anyagok gyorsan bomlanak, nitrogénhiány alakulhat ki, emiatt a gyönge, a nitrogénhiánytól  sárga gabonák pedig könnyebben megbetegedhetnek, leggyakrabban a levéltetvek támadják meg. A legkorábbi vetések vannak legjobban és legtovább kitéve a fertőzésveszélynek. A vírusfertőzés okozta kár nagysága attól függ, hogy a növényzet hány százaléka fertőzött, és a növény melyik fejlődési stádiumában fertőződött meg.

–         Az 1-2 leveles állapotban lévő árpa a legérzékenyebb, jót tenne neki most egy meleg őszi eső, de sajnos erre egész novemberben nincs kilátás. A hótakaró is segítene, de az előrelejzések szerint hóra sem számíthatunk egy ideig. Nagyon nehéz időszak ez a gazdáknak, hiszen mindezek tetejében most a rágcsálók okoznak nagy károkat – mondja Szloboda Tibor agrármérnök.

Mindezek ellenére az idei magasabb gabonaárak miatt sokan döntöttek a kalászosok mellett, és idén 25%-kal nagyobb területet vetettek be gabonával, így ha gyengébb is lesz a termés, több mint valószínű, hogy nem kell gabonahiánnyal számolnunk.