MESTERHÁRMAS: Magyarországi és Kárpát-medencei győzelme után Munk Erik megszerezte a horvát halászléfőző-bajnoki címet is a pélmonostori országos versenyen

0
101

Munk Eriket az országos szintű megmérettetés legjobbjának kiáltotta ki a zsűri, Segota Elek pedig Drávaszög-szinten főzte a legjobb halpaprikást Horvátország legnagyobb halfőzőversenyén, Pélmonostoron.

Pélmonostoron került sor az ország legnagyobb halfőzőversenyére a Baranyai Turisztikai Egyesület és Pélmonostor városa szervezésében, amely idén összesen 208 csapat részvételével zajlott, ebből 182-en a baranyai versenyre neveztek be, 26 szakács pedig az országos bajnoki címért küzdött.

A rendezvény szimbolikus tűzgyújtással vette kezdetét: Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, valamint Jankovics Róbert és Goran Ivanović parlamenti képviselők gyújtottak tüzet az országos verseny egyetlen női résztvevője, Katica Kovač bográcsa alatt.

Míg a főként Baranyából és Szlavóniából érkező csapatok bográcsaik mellett izzadtak, egyéb programokra is sor került: a baranyavári Takeda harcművész klub kötélhúzást és szkanderbajnokságot szervezett – elmondható tehát, hogy az erő nemcsak kapszaicin-tartalomban volt mérhető a fesztiválon.

Amikor valamennyi bogrács alatt tüzet gyújtottak a Vladimir Nazor utcában, a halpaprikás illatát bizonyára a város egész területén érezni lehetett. Mindenki a legjobb tudása szerint igyekezett elkészíteni a paprikást, melynek alapvető hozzávalói a pontyon kívül a fűszerpaprika, a só, a hagyma és a víz, legalábbis a tradicionális recept szerint, amit ki-ki a maga ízlésének megfelelően gazdagít egyebekkel.

Eredményhirdetés: taroltak a horvátországi magyarok

A halételek közül a Sipőc Árpád, Kettős Áron, Zvonko Barić és Savo Ivančević alkotta zsűri választotta ki a legjobbakat.

A díjakat Nataša Tramišak regionális fejlesztési és az uniós alapokért felelős miniszter, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja és Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere adták át a rendezvény színpadán.

A horvátországi magyarság büszke lehet főzőtudományára, kétség sem fér hozzá, hogy ez kifejezésre jutott az idei pélmonostori halfőzőversenyen, melynek mindkét kategóriájában nemzettársunk került a „dobogó” legfelső fokára: Munk Erik lett az idei országos halfőzőverseny bajnoka, aki ezzel az eredménnyel a Kárpát-medence, valamint a Magyarország halfőzőbajnoka cím megszerzése után Horvátország halfőzősampionjává vált.

A kopácsi Segota Eleket a pélmonostori halfőzőverseny baranyai kategóriájának győztesévé választotta a zsűri, aki – Munk mellett – a Horvát Adrián által készített, halat ábrázoló serleget vehette át a színpadon. Segota Eleknek sem ez az első szereplése és sikere halfőzőversenyen, 2020-ban a Kopácsi Halásznapok versenyének „ezüstérmese” lett.

A két kategória első helyezettjén kívül van még kire büszkének lennünk: a laskói Keresztes Dániel a baranyai verseny ezüstérmese lett.

Az eredmény kihirdetése után hatalmas tűzijáték következett, majd a Magazin zenekar koncertjére táncolhatott a közönség. A becslések szerint több mint kétezer látogató fordult meg a szombati rendezvényen.

Tomislav Rob, a város polgármestere szerint a gasztroturizmus szempontjából van hatalmas szerepe a pélmonostori halfőzőversenynek, hiszen a halpaprikás és a fűszerpaprika régiónk „brendjének” számít, amit messze földön ismernek, ezért ezt a rendezvényt a jövőben is Pélmonostoron fogják megtartani.

Horvát Adrián készítette a pélmonostori halfőzőverseny halat ábrázoló díjait

Nem ez az első alkalom, hogy a főzőverseny győztesének járó díjat Horvát Adrián pélmonostori fémszobrász készíti. Korábban például a Kopácsi Halásznapok halfőzőversenyének és a pélmonostori babgulyásfőző verseny győztese is Adrián munkáját vehette át a színpadon.

Ezúttal a Pélmonostoron rendezett országos halpaprikásfőző-bajnokság díjai is az ő keze munkáját dicsérik, a feladatra a Baranyai Turisztikai Egyesülettől kapott megbízást.

– A verseny megyei és országos bajnokának járó díjakat készítettem el, melyek a tematikához illően egy-egy (50 és 30 cm-es) halat ábrázolnak. A feladattal két hét alatt végeztem, és a többi munkámhoz hasonlóan fémhulladékból készültek – tudtuk meg Adriántól, akivel kb. tíz évvel ezelőtt készítettünk interjút fémszobrász tevékenységéről, melyet a hegesztőmunka mellett abban az időben kezdett űzni.

Elmondta, azóta rendszeresen gyárt fémszobrokat szabadidejében, vállal megrendeléseket, de önkifejező alkotási folyamatként is tekint tevékenységére. 

Emellett festészettel is foglalkozik, Adrián vezeti a pélmonostori HMDK-alapszervezet keretében működő képzőművészeti szakkört, a csoport ezen a héten vesz részt munkáival a spliti egyesület által szervezett kiállításon.