Mesterek a várfokán

A Hagyományok Háza a Mesterségek ünnepén

52

Az idén 37. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban augusztus 18-20. között. A Hagyományok Háza 2000 óta van jelen a jeles eseménysorozaton, s idén is gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A részleteket Zsille Dóra kulturális szervező osztja meg az Olvasóval.

„A Budai Várban a Mesterségek Ünnepén a Honvédszobor előtti területen rendezkedik be a Hagyományok Háza stábja. Az árnyékos, ligetes terület – az elmúlt évi tapasztalatok alapján – bevált, s igencsak közönségcsalogató. Nem titkolt célunk, hogy a Hagyományok Háza programjaiból nyújtsunk egy kis ízelítőt, hiszen intézményünk légvonalban is csupán néhány száz méterre fekszik a várbeli ünneptől. Idén, s nem először, a kézművesek állnak a középpontban. Egy újdonsággal is szolgálunk: Mesterutak? Út a mesterekhez? címmel az Intézményünkben dolgozó kézműves mesterekkel  –  naponta három alkalommal a színpadon  – rendezünk beszélgetést. E bemutatkozásokon a mesterek az életpályájukat tárják a hallgatóság elé; miért is választották egykor az adott szakmát, hogyan tekintenek vissza munkásságukra, s tudásukat miként tudják másokkal is megosztani a modern világunkban.

A gyermekprogramokra neves előadókat kértünk fel szerepelni, így Navratil Andrea, Szalóki Ágnes és Balogh Melinda lépnek színpadra. A délután sem telik el eseménytelenül, a kézműves foglalkozásokon kívül bábszínház, mesemondás, aprók tánca produkció szórakoztatja a legkisebbeket. Idén a Fabatka játszóház mellett a Merende Műhely is várja a családokat, már a címe is csalogató: „Mennyit bír a búzaszem?” – cselekvő-mesélő foglalkoztató a kézi malomtól a vaslapon sütésig. Ennek keretében a gyerekek is tüsténkedhetnek a konyhában. Ez a program jól illeszkedik a Mesterségek Ünnepe idei mottójához: 2023-ban a Petőfi év kapcsán a „Befordultam a konyhába” című vers ihletése alapján a konyha és eszközei lesznek a fókuszban.

Az esti programok már fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szólnak, akik a Zeneakadémia hallgatóiból összeállt együttesek zenei produkcióinak tapsolhatnak; valamint hangszerbemutatón és énektanításon vehetnek részt.

Az elmondottak alapján minden korosztálynak próbálunk kedvezni a program-összeállítással, de természetesen a családoké lesz idén is a főszerep.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/37-mestersegek-unnepe-hagyomanyok-haza-programjai/20230820-1000