Mesemondó vetélkedőn vettek részt a magyar anyanyelvű diákok Laskón

135

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) idén is megszervezte a szépkiejtési mesemondó vetélkedőt, melyet alsó és felső tagozatos, magyar tannyelven tanuló és fakultatív magyarórákra járó általános iskolások részére hirdetnek meg immár 15 éve. A diákok a Laskói Általános Iskolában találkoztak és mondták el kedvenc meséjüket.

Egy kicsit izgulva, de vidáman érkeztek a laskói általános iskolába azok a diákok, akik beneveztek az idei mesemondó vetélkedőre, amely már 15 éve bizonyítja, hogy a gyerekek még mindig szívesen olvasnak népmeséket, és ügyesen tovább is tudják adni azokat társaiknak. Az ilyen megmérettetések erősítik a versenyszellemet, emellett fejlődik a gyerekek előadásmódja, és pozitív élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek.

– A cigányasszony és az ördög meséjével készültem erre a versenyre. Szeretek versenyekre járni, tavaly is itt voltam, és első helyezést értem el – nyilatkozta lapunknak Pozsár Edit Harasztiból, az eszéki magyar iskolaközpont diákja.

Számos olyan magyar népmese van, amely szórakoztató, és tanulhatnak is belőle a gyerekek. A drávaszögi és szlavóniai magyar tannyelvű általános iskolák diákjai és az anyanyelvápoló órákra járó tanulók szabad kezet kaptak a magyar mesék kiválasztásában, nem volt meghatározott téma.

– A mesemondó verseny több szempontból is nagyon fontos. Először is, a gyerekek társalognak egymással, megismerik a más, magyar nyelvű tanintézményben tanuló társaikat, másrészt pedig a magyar népmese a mi hagyományunk, és így szerintem nagyon jól bevethető a magyar nyelv tanításában is – mondta Lisztovics Irma, a Laskói Általános Iskola magyar szakos tanára.

Fókuszban az anyanyelven olvasás fontossága

A verseny végén a szereplők és a kísérők is nagy érdeklődéssel hallgatták a bírálóbizottság tagjainak segítő szándékú véleményét és döntését. A szervezők minden versenyzőt megjutalmaztak, ily módon is ösztönözve őket az olvasás és a mesemondás folytatására. 

– Hála istennek, nagyon sok mesemondó kisgyerek érkezett ma is, hogy megmutassa a tudását, illetve a tehetségét. A felkészítő tanárok is nagyon jó munkát végeztek, az előadásmód is évről évre jobb, úgyhogy most sem lesz könnyű dolgunk. Úgy gondolom, hogy ennek a versenynek mindenki a győztese, mert vállalkoztak arra, hogy közönség elé állnak, vállalkoztak egy megmérettetésre – tudtuk meg Walkó Ádámtól, az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék lektorától, a zsűri egyik tagjától.

A magyar nyelv ápolása és népszerűsítése érdekében a HMPF szervezésében minden évben több versenyre és szemlére kerül sor. Ezek egyike a mesemondó verseny, melynek legfőbb célja, hogy a gyerekek figyelmét a meséken keresztül ráirányítsák az anyanyelven történő olvasás fontosságára.

A programot a magyar Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága támogatta.

HELYEZÉSEK

3-4. osztály
1. Balaić Luna – 4. osztály, FRANJO KREŽMA Á. I.
2. Juhász Hedda – 3. osztály, VÖRÖSMARTI Á. I.
3. Varga Bence – 3. osztály, LASKÓI Á. I.

5-6. osztály
1. Sztánkovics Hanna – 5. osztály, LASKÓI Á. I.
2. György Andreas – 5. osztály, HMOMK Á. I.
3. Simić Adela – 5. osztály, DARÁZSI Á. I.

7-8. osztály

1. Pozsár Edit – 7. osztály, HMOMK Á. I.
2. Kettős Csiffáry – Kende 7. osztály, HMOMK Á. I.
3. Neher Alex – 8. osztály, HMOMK Á. I.