Mesedélután az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör szervezésében

0
753
mesedélután

Mesehallgatás, közös mondókázás és éneklés élményével ajándékozta meg a gyerekeket és szüleiket az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör legújabb rendezvényén. Az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár játszószobájában az eszéki gyerekek mellett a kopácsi óvodásokat is vendégül látták.

Tavaly tavasszal alakult meg az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör azzal a céllal, hogy elősegítse a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségét minden korosztály számára. Fő célkitűzésük érdekében az elmúlt egy év során folyamatosan szerveztek a kultúrához kapcsolódó előadásokat, bemutatókat, irodalmi esteket és egyéb programokat.

Jukić Zita, a Kultúrkör elnöke korábban elmondta, az eszéki magyarság kulturális tevékenysége rendelkezik némi hagyománnyal, de korántsem a nemzeti kultúra, irodalom és művészet értékrendbeli nagyságával arányos szinten. Ezért tartják fontosnak tevékenységükkel minden eszéki magyart megszólítani, nemzeti értékeinkre emlékeztetni, és kérni, hogy a mindennapi munkán túl kapcsolódjon be ezeknek az értékeknek az ápolásába.

– A kultúrkör idei évre tervezett programja során merült föl a családi mesedélután ötlete, a fiatal anyukák kezdeményezték. Fontosnak tartjuk, hogy olyan közösségi eseményeket is tartsunk, amelyeken kisgyerekes szülők is részt vehetnek – mondja Jukić Zita.

Az első családi mesedélutánra az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár játszószobájában került sor. Az eszéki gyerekek és szüleik mellett a kopácsi óvodásokat is vendégül látták.

A gyerekek először egy mesét hallgattak meg Kalajdžić Editától, majd miután beszélgettek a meséről, rajzfilm formájában is megismerhették a történetet. A foglalkozás ezzel nem ért véget, közös énekléssel és mondókázással folytatódott a program, közben a színes ceruzák és a játékok is előkerültek. Míg a kicsik figyelmét ezek foglalták le, a szüleiknek és nagyszüleiknek alkalmuk nyílt egy kis társalgásra is.

mesedélután

Banović Gabriella két kisgyerekével érkezett a foglalkozásra, vegyes házasságban él, ezért fontosnak tartja, hogy mindketten jól megtanulják anyanyelvüket is. A nagyobbik gyerek az eszéki magyar iskolaközpont óvodájába jár, de igényli azt is, hogy ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokon magyarul tanulhasson, társaloghasson. Hasonlóan vélekedik a többi szülő is, aki ezen a délutánon elhozta a gyermekét az eszéki könyvtárba.

A kopácsi gyerekeket pedig a foglalkozás mellett a könyvtárban tett látogatás is lenyűgözte, és kíváncsian hallgatták a könyvtárvezető bemutatkozását is.

A Zrínyi Magyar Kultúrkörben az első mesedélután sikeréből kiindulva megbeszélték, hogy a jövőben gyakrabban szerveznek majd hasonló összejöveteleket.