Mert mi szeretünk színházba járni…

0
221
08-szini-eloadas-IMG_5672

Eszék – December 10-én, szombat este a budapesti Új Színház Molnár Ferenc A hattyú című darabjával vendégszerepelt az eszéki Horvát Nemzeti Színházban. Az előadásra 150 jegyet adtak el annak ellenére, hogy csapnivaló volt a propaganda. Akik tudomást szereztek a lehetőségről, nagy örömmel látogattak el az eszéki színházba, ahol olyan ritka a magyar előadás, mint a fehér holló.

Szomorú, hogy a drávaszögi, a Pécsre is szervezetten színházba járó közönség csak néhány nappal az előadás előtt értesült a lehetőségről.

 

AKIK TUDNAK ÉS AKIK NEM TUDNAK KÖZÖNSÉGET SZERVEZNI

A háború (1997) óta először 2006-ban mutattak be magyar darabot az eszéki Horvát Nemzeti Színházban. A szabadkai Népszínház magyar társulata törte meg a „csendet”.  Az Oktatási és Művelődési Központ akkori vezetése vállalta a közönségszervezést, aminek eredményeképpen telt ház fogadta az eszéki Horvát Nemzeti Színházban a szabadkai színtársulatot (Charley nénje), de a pélmonostori moziteremben bemutatott Ibusárra is több mint kétszázan voltak kíváncsiak a rákövetkező évben. Aztán két év múlva, 2008-ban az eszéki magyar iskolaközpont aulájában levő színpadon mutatták be a Szomorú vasárnap című nagysikerű darabot: botránynak tekinthetjük, hogy csak 16-an ültek a nézőtéren. Ugyanis az új igazgató nem vette a fáradságot, hogy közönséget szervezzen. Azóta nem vendégszerepeltek nálunk a szabadkaiak.

 

PÉNTEKEN DÉLELŐTT MÉG MINDÖSSZE 20 JEGY KELT EL

Hasonlóan alakult volna a hétvégi magyar előadás is, ha az ezt megelőző két napban a HMDK nem szervez be  közel 100 embert, valamint  ha a kopácsi Arany János Kultúregyesület nem indít egy autóbuszt, amely Csúzán, Hercegszőlősön és az Alfalukban összeszedte a jelentkezőket. Így sikerült legalább a nézőtér felét megtölteni, és nem maradtunk szégyenben a nagyszerű budapesti művészek előtt.

A szombati előadásra kedden, lapzártakor  Kutin Zsuzsanna (eszék-rétfalusi Népkör) hívta fel a figyelmünket.

 

BRILIÁNS ELŐADÁS

A Szinetár Miklós rendezésében bemutatott Molnár Ferenc-darab,  A hattyú a kritikusok szerint meghökkentő, idegen ízeket kevert a megszokott molnári harmóniába. Az előadás emlékezetes szereplője Jácint atya, akit Eperjes Károly kelt életre, de a szereplők között olyan nevek is szerepelnek, mint Bánsági Ildikó vagy Száraz Dénes – utóbbinak a Jóban-Rosszban sorozat kedvelői örültek igazán, hiszen egy új szerepben ismerhették meg a sorozat Tamás atyáját. A nagyszerű játékot szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a hálás közönség.