Mélyponton a hazai tejtermelés

266
08-Tejesek---Bbli-Sndor

Bábli Sándor

Az országban egyre többen hagynak fel a tejtermeléssel, ugyanis az egyre szigorodó szabályok, a tej felvásárlási árának a csökkenése tönkreteszi a kistermelőket. Mi egy almási-hegyi, egy újbezdáni és egy sepsei tejtermelőnél jártunk, és afelől érdeklődtünk, hogy ők milyennek látják a helyzetet.

A Horvát Tejtermelők Szövetsége a tavalyi év vége felé már figyelmeztést adott ki, miszerint drasztikusan csökkent a tejtermeléssel foglalkozók száma az országban. Elég ezt csak számokban kifejezni: 30 000-ről 17 000-re esett vissza a nyilvántartott gazdaságok száma az elmúlt néhány év során, valamint 2010-ben több mint 50 millió literrel kevesebb tejet termeltek, mint a 2009-es évben. Ez elsősorban annak a következménye, hogy a felvásárlási ár már nem éri el a 3 kúnát sem literenként, valamint a fehér nedű különféle osztályokba sorolása miatt sokszor állami támogatás nélkül maradnak a gazdák. A minőség ellenőrzését ugyanis olyan komolyan veszik, hogy elég egy apró változás, és máris akár 30%-kal kevesebb pénzt lát a tejtermelő gazda. Baranyában korábban sokan tartottak teheneket megélhetés céljából, mostanra azonban a kistermelő választásra kényszerült: vagy felhagy a tejtermeléssel, vagy megpróbál minél nagyobb mennyiséget előállítani, és más hasznot hajtó tevékenységbe is belevágni, hiszen kizárólag ebből megélni ugyanis nagyon nehéz.

A Hegyháton még nem adták föl

08-Tejesek---Tt-Andrs-s-Juliska

Tót András és felesége, Juliska

Az elmúlt napokban több olyan gazdaságban is jártam, ahol a tejtermelés az egyik fő megélhetési forrás. Az Almási-hegyen élő Tót András és Juliska nem is olyan régen, 2000-ben kezdtek bele a szóban forgó tevékenységbe, jelenleg nyolc fejőstehenet tartanak.

– Amikor elkezdtünk ezzel foglalkozni, még volt értelme, szép haszonnal járt. A fiunk is látott benne fantáziát, de mára sajnos ő is rájött, hogy ebből bizony nem fog tudni megélni. Az a baj, hogy minket, kistermelőket egy kalap alá vesznek a nagyokkal, tehát amióta bekerültünk az adórendszerbe, könyvelőt kell fogadni, de a tejtermelés szabályai is rendkívül megszigorodtak. Az egyes kategóriák között nagy árkülönbségek vannak, és például a másodosztályú tejért már 30%-kal kevesebbet fizetnek. Ötven-száz liter tejet adunk le naponta, de tervezzük a bővítést 10-11 fejőstehénre. Ennél kevesebbel ugyanis egyáltalán nem éri meg foglalkozni. Mi is úgy tudjuk csak fenntartani magunkat, hogy növénytermesztéssel is foglalkozunk és egy kis gyümölcsösünk is van – tudtam meg Tót Juliskától. A Hegyháton korábban 7-8 tejtermelő is volt, napjainkban már csak feleannyian tartanak jószágot.

Ha nem szeretnék, valószínűleg nem is csinálnák

Az újbezdáni Bábli Sándor 10 fejőstehenet tart, de emellett földet művel és fóliás kertészettel is foglalkozik.

– Még 1988-ban vásároltam két üszőt, akkor kezdtem az állattartást. Újbezdánban nagyon sokan éltek ebből, de a 25 gazdából mára csak 5 maradt, aki kitartott a tejtermelés mellett. Úgy vélem, hogy kizárólag akkor lehet ebből hasznot remélni, ha nincs kölcsönünk és a takarmányt is magunk állítjuk elő. A tejüzem, amelynek leadjuk a tejet, rendszeresen fizet, ezzel nincs baj, de a minőségre nagyon oda kell figyelni – tudtam meg az újbezdáni gazdától. Ő a jószágtartás mellett még összesen 12 hektáron gazdálkodik, mint mondta, a földek nyújtotta lehetőséggel élni kell, így lehet előrébb jutni.

08-Tejesek---Csnyi-Sndor

Csányi Sándor

A sepsei Csányi családban generációk óta foglalkoznak tehéntartással, az ő esetükben csupán ettől függ a megélhetés.

– Összesen 20 fejőstehenünk van, körülbelül 300 liter tejet adunk le naponta. Sajnos azonban a jelenlegi helyzettel nem lehet dicsekedni. Időről időre szaporodnak a különféle előírások, amelyeket a kistermelőknek egyre nehezebb betartaniuk. A faluban korábban 21-en tartottak teheneket, ma már csak 7-en foglalkoznak ezzel. Mivel mi kizárólag ebből élünk, a takarmányt is mi állítjuk elő. Kénytelenek vagyunk ezzel dolgozni, bár a munkánk és a befektetés is csak nagyon nehezen térül meg. Ez egy olyan feladat, amely teljes egészében igénybe veszi az ember idejét, nincs hétvége, nincs nyaralás. Szerintem az embernek valahol szeretnie kell ezt a foglalkozást ahhoz, hogy minden gond és nehézség ellenére megpróbáljon a felszínen maradni. Amíg csak egy kis hasznot is hoz, folytatni fogjuk. A kilátások azonban egyáltalán nem fényesek – nyilatkozta lapunknak Csányi Sándor.

Hiába emelkedett tehát a tej bolti ára, a termelők ebből semmit sem észlelnek. A tej literjéért csak akkor tudnak 3 kúnát kapni, ha minden szempontnak tökéletesen megfelel. Ezt azonban nem egyszerű elérni. Egyre kevesebben vannak az olyanok, akik ragaszkodnak ehhez a tevékenységhez, és bíznak a kedvező fordulatban.