Méltóképpen fogják ünnepelni a falunapot a hétszáz éves Kiskőszegen

0
1737
Batina_Kiskőszeg

Kiskőszeget, vagyis Kőszeg várát 1316-ban említik először az oklevelek. A falu fennállásának 700. évfordulója alkalmából háromnapos falunapot tartanak májusban. A Duna-parti községben mostanra készültek el a faluközpont felújításával is, melynek átadására kiváló alkalom lesz az évfordulós ünnepély.

A Baranyai-dombság lábánál, a Duna-parton elterülő Kiskőszeg gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A múlt században a kutatók régi harci temetőt fedeztek fel a település fölé magasodó hegyen, mely a kora vaskorból származik. A leletekből arra következtettek, hogy a területet valaha illírek, kelták, hunok, rómaiak és törökök is lakták.

A mohácsi csata (1526) után a lakosság elmenekült Kiskőszegről, s egészen a 18. század elejéig lakatlan volt a település. Ekkor magyarok, horvátok és németek települtek be.

1944 novemberében Kiskőszegnél keltek át a szovjetek és Tito partizánjai a Dunán, ez volt a második világháború egyik legvéresebb csatája. A nagy harc emlékét a Duna-parti magaslaton emlékmű hirdeti.

Később a honvédő háború ejtett súlyos sebeket az azelőtt gazdaságilag fejlett településen.

A háború nyomai ma is érződnek Kiskőszegen, de lakosai, vezetősége hozzáállásának köszönhetően fejlődésnek indult az elmúlt években.

Komoly infrastrukturális fejlesztések történtek a településen – többek között felújították a helységet Vörösmarttal összekötő, „part alatti” közutat, a falu bejáratánál körforgalmat építettek, megújult a főutca, de nagyszabású projekt volt a kikötő építése is, mely nemcsak lokális – és járási -, hanem megyei szinten is nagy jelentőségű. A múlt évben a településközpont felújítására is sor került, melyet az idei falunapokon fognak megnyitni.

Idén háromnapos programsorozattal ünneplik a falunapot Kiskőszegen

A kiskőszegiek mindig májusban ünneplik falujuk napját, melynek programjában kultúrműsor, bál és halpaprikásfőző-verseny is szerepel.

Az idei falunap több szempontból is rendhagyónak ígérkezik, hiszen a kiskőszegieknek több okuk is lesz az ünneplésre.

– Egyrészt a falunap ad alkalmat a megújult központ átadására, ezenkívül most kerül sor a településünk 700 éves fennállása tiszteletére rendezett ünnepségre is – mondta Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

Sipos Sándor
Sipos Sándor

Az eseményre gazdag programkínálattal készülnek. A rendezvény május 13-án, pénteken kezdődik a faluközpont ünnepélyes átadásával, melyre rangos vendégeket várnak, a teret a tervek szerint Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök fogja megnyitni. A megnyitó után a Szent Bálint-templomban folytatódik a program, ahol többek között a Kiskőszegről elszármazott lakosok adnak komolyzenei koncertet.

Szombaton a hagyományos falunapi programokra kerül sor. Kultúrműsort tartanak, és megrendezik a halpaprikásfőző-versenyt, melyre a szomszédos Vajdaságból és Magyarországról is érkeznek vendégek. Az eseményt báli mulatsággal kötik egybe. A halfőző-versennyel kapcsolatban Sipos megemlítette, az eddigiektől eltérő módon ezúttal nem a faluközpontban, hanem a Zöld-szigeten, sátor alatt lesz.

A programok sora nem ér véget a szombati mulatsággal, hiszen május 15-én, vasárnap kerül sor a kiskőszegi búcsúra, így ismét hangos lesz a szépen felújított faluközpont.

Sipos ezúton is arra kéri olvasóinkat, látogassanak el ezeken a napokon Kiskőszegre, hiszen a gazdag programkínálatban mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésének megfelelőt, és ilyen alkalomra csak igazán ritkán, legfeljebb százévenként kerül sor.