Megyén belül nem kell engedély

0
35

Enyhítettek a lakhelyelhagyási korlátozásokon, e hét hétfőtől már megyén belül szabadon mozoghatunk. Egyelőre tíz horvát megyéről van szó, amelyek úgymond kérvényezték a szabad mozgást. Egy másik megyébe való utazáshoz továbbra is engedélyre van szükség.

A Nemzeti Polgári Védelmi Központ további két hétre négy intézkedést meghosszabbított, így a temetéseket és a házasságkötéseket ezután is csak szűk családi körben lehet megtartani, a játszótereket és a szabadtéri sportpályákat sem lehet még egy ideig használni. A következő két hétben még biztosan nem lesznek közösségi összejövetelek, sport- és kulturális események, az eddig zárva tartó üzletek (pl. butikok), szolgáltató helyek és éttermek egyelőre szintén zárva maradnak, csakúgy, mint az országhatárok.

Hétfőtől (április 20.) több megyében – Split-dalmát megye, Zágráb város, Zágráb megye, Varasd megye, Karlovac megye, Vukovár-Szerém megye, Eszék-Baranya megye, Bród-Száva mente megye, Pozsega-Szlavón megye, Verőce-Dráva mente megye – már nem kell engedély a megyehatárokon belüli közlekedésre. A megyék közötti utazásra viszont továbbra is engedélyt kell kérni az illetékesektől, kivéve Zágráb várost és Zágráb megyét.

Vili Beroš egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén azt mondta: a járványgörbe egyelőre egyenes, ugyanakkor arra kérte az állampolgárokat, hogy ne találgassanak a korlátozások feloldásának időpontját illetően. Ehelyett fogadják el, hogy az élet nem állt meg, csak megváltozott – hangsúlyozta.

„Türelmesnek kell lennünk még egy kicsit, mert az egészség mindennél fontosabb, maradjon mindenki továbbra is otthon” – tette hozzá.