Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

0
25

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők hétfőn délután. Az eredményt ütemes tapssal köszöntötték a teremben. Ezután bevonultak a történelmi zászlók, majd Orbán Viktor letette a miniszterelnöki esküt. Az eseményen a HMDK elnöke, Jankovics Róbert is jelen volt.

Orbán Viktor – akit 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödször választottak kormányfővé – ezután esküt tett az Országgyűlésben.

Orbán Viktor már a napokban lezárta kormányalakítási tárgyalásait, és hangsúlyozta, hogy „a veszélyek évtizede áll előttünk”, ezért Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat adjon.

– Első szavam a köszöneté. Köszönöm képviselőtársaimnak a támogatást, köszönöm a választópolgárok bizalmát. Engem most itt a képviselők választottak meg, de nem felejtem el, hogy a felhatalmazás a választóktól, a magyar emberektől jön. A választók bizalmáért és felhatalmazásáért megdolgoztunk, és magam is megdolgoztam. Az elmúlt években igyekeztem a legjobb tudásom szerint szolgálni a hazámat ‒ ezzel kezdte beszédét.

A miniszterelnök a határon belül és túl mindenkinek megköszönte a szavazatát, hogy részt vett a magyar nemzet döntésében, ami négy évre kijelölte Magyarország útját.

A miniszterelnök azt mondta: az ellenfelek gondoskodtak arról, hogy a választás soha nem látott nemzetközi ellenőrzés mellett történt. Így mindenki láthatta, hallhatta, hogy nem történtek választási visszaélések ‒ fogalmazott. Orbán Viktor szerint közhely, de igaz, hogy a magas választási részvétel az erős demokrácia jele, ami azt jelenti, hogy az embereknek van véleménye a közügyekről, és azt nem is rejtik véka alá.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar demokrácia történetében soha egyetlen pártra se szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire. Még fontosabbnak nevezte, hogy 12 év kormányzás után megkapták a szavazatok abszolút többségét. „Azon leszek, hogy megszolgáljam ezt az egész Európában példa nélküli óriási bizalmat” ‒ hangoztatta.

Minden, ami 2020-tól történt és kibontakozóban van ‒ amikor megérthetjük a ’20 és ’30 közötti időszak természetét ‒, minden egy rugóra jár: Európa és benne Magyarország, a veszélyek korába léptünk ‒ hangoztatta. Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz, értékelte ezt az időszakot, emlékeztetve, hogy a koronavírus-járvánnyal kezdődött az évtized és a háborúval folytatódott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is – mondta.

A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat – jelentette ki.

„Világosan leszögezem, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon” – mondta.

Ugyanakkor úgy látja, hogy az országok szuverenitásának visszaszorítására törekszik Brüsszel, és a korábbi német és francia mintára az európai egyesült államok szerveződését kívánja megvalósítani.

„De nekünk fontos a nemzetállam, hogy rajtunk legyen Isten áldása, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk, fenntartsuk a létezés magyar minőségét a Kárpát-medencében, hogy úgy halhassunk meg, hogy gyerekeinknek és unokáinknak van hazája – van mit megőrizniük és folytatniuk. Ez a legnagyobb dolog, amit egy magyar ember a gyerekeinek adhat, és ez megelőzi az uniós zavaros integrációs beszédeket és politikát”- fejtette ki Orbán Viktor.

Határon túli magyar vezetők az Orbán Viktor megválasztása utáni fogadáson a Karmelita kolostorban Varga Judit igazságügyi miniszter és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke társaságában

A kormányalakítás kapcsán megjegyezte, hogy az új feladatok logikája szerint alakította át gyökeresen a kormányszerkezetet.

„Azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet”, nem csak szépen meghalni, amit a magyarok Orbán Viktor szerint már megszoktak. „Ehhez olyan ország kell, mely büszke az értékeire, a nyelvére, népművészetére, világszínvonalú magaskultúrájára, élvonalbeli tudományára, világverő sportteljesítményére. A hamarosan megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik majd” – ígérte a miniszterelnök.

Közös érdeke az itt – a régióban – élő népeknek, hogy együttműködjenek. „Biztosítom szomszédainkat, hogy számíthatnak ránk” – mondta, hozzátéve, hogy nem fogják engedni, hogy széthúzást szítson bárki. „Rendületlenül hiszünk a Kárpát-medencei népek barátságában” – fogalmazott.

„Reményt akarunk adni másoknak is, hogy a keresztény életfelfogás, a hazaszeretet és a nemzeti politika nem a múlt, hanem a jövő. Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője. Érezzük a felelősség súlyát” – fogalmazta meg záró gondolatait Magyarország újraválasztott miniszterelnöke.

Orbán Viktor beszédét Kövér László házelnök köszönte meg, majd a felálló képviselők előtt kivitték a történelmi zászlókat.