Megünnepelték Eszék város napját – régióközpontunk 236 éves

22

Díszüléssel emlékeztek meg Eszék 236. évvel ezelőtti várossá alakulásáról. Az eszéki Horvát Nemzeti Színházban tartott rendezvényen a város közéleti, gazdasági, tudományos, vallási és kulturális életének szereplői mellett Andrej Plenković miniszterelnök is jelen volt.

December 2-án ünneplik Eszék város napját, 1786-ban ugyanis ezen a napon egyesült várossá az addig három különálló település, az Óváros, a Felső- és az Alsóváros.

A mostani városnapi ünnepség hagyományos ébresztővel kezdődött reggel nyolc órakor, a Szentháromság téri ginkgo lombkoronái alatt a Zrinski (Zrínyi) kórus előadta a város himnuszát és más dalokat.

Az ünnepség központi eseménye a Horvát Nemzeti Színházban tartott ünnepi díszülés volt, amelyen jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök is. Beszédében gratulált a jeles évfordulóhoz a város minden polgárának, és elégedettségének adott hangot az 5c közlekedési folyosó Eszéktől Pélmonostorig tartó szakaszának a délelőtti átadása alkalmából, hozzátéve, hogy ezzel a Slavonika nevet viselő sztráda „teljes értelmet nyert”.

Ivan Radić, Eszék polgármestere az elmúlt egy év alatt megvalósított projektekről, eseményekről, valamint a jövő évi tervekről számolt be. Kihangsúlyozta, több mint egymilliárd kunányi fejlesztést sikerült realizálni a városi és megyei költségvetésből, uniós forrásokból és állami támogatásokból, évről évre látványosan fejlődik a város. Jövőre tervezik befejezni többek között Európa ezen részének leghosszabb sétányát, amely összeköti majd a Felső- és az Alsóvárost. Az eszéki advent – amely tavaly elnyerte a „Horvátország legszebb adventje” címet – megnyitóját is erre a napra időzítették. Idén ez a programsorozat visszaköltözött a barokk Óvárosba, amelyet 127 millió kúna értékben újítottak fel.

Az ünnepségen kitüntetéseket is átadtak a különböző területeken kiemelkedő tevékenységeket folytató eszékiek számára.

A díszülésen részt vett többek között Oleg Butković közlekedési szakminiszter, Nataša Tramišak, a területfejlesztésért és az európai uniós alapokért felelős miniszter asszony, Marijan Piletić munkaügyi miniszter, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja és Mészáros Lőrinc magyar vállalkozó is, akit 2020-ban a város napján avattak Eszék díszpolgárává a sport és a Dráva-parti település fejlődéséhez nyújtott egyedülálló hozzájárulásáért.

A díszülésen jelen volt Mészáros Lőrinc magyar vállalkozó is, akit 2020-ban a város napján avattak Eszék díszpolgárává