Megünnepelték a város védőszentjének napját

November 11-e jeles nap a pélmonostoriak számára, hiszen ekkor ünneplik városuk védőszentjének, Szent Mártonnak a napját, ami hagyományosan a település napja is. Ebből az alkalomból idén is ünnepséget szerveztek a helyi magyarok.

Városuk napját idén is rendezvénysorozattal ünnepelték meg a pélmonostoriak. A több mint egy héten át tartó ünnepség keretében több előadást is hallhattak az érdeklődők, de ezekben a napokban sportesemények és kiállítások is várták a látogatókat.

A november 11-ei program a városi temetőben kezdődött, ahol a honvédő háborúban elesett helyiek emléke előtt rótták le tiszteletüket az egybegyűltek. Az emlékkeresztnél többek között a HMDK és a város magyar kisebbségi önkormányzatának képviselői is elhelyezték koszorúikat.

Ezután ünnepi misére került sor, a szertartás része volt az újbor megszentelése is.

A délutáni program a városi tanács díszülésével folytatódott, az esti órákban pedig, a sokévi gyakorlatnak megfelelően, a pélmonostori Magyarok Otthona előtt felidézték Szent Márton legendáját.

Két évtizede megelevenedő legenda

A legenda felelevenítése előtt a magyarórákra járó gyerekek és szüleik, valamint a műsorban résztvevők lampionokkal vonultak a helyszínre, élükön Fica Jánossal, aki Szent Mártont, a római katonát személyesítette meg. A legenda szerint Márton, a császári katona egy napon megosztotta köpenyét egy nélkülöző koldussal, a szerepet ezúttal is Jankovics Sándor alakította. Aznap éjszaka Mártonnak az álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, kezében a neki adott palásttal. Ettől kezdve Márton nem a hadsereget szolgálta többé, hanem Istent.

Jankovics Sándor és Fica János két évtizede személyesítik meg a legenda alakjait. Elmondásuk szerint 2000 novemberében, amikor először bújtak a szereplők „bőrébe”, nem gondolták volna, hogy ennyi idő után is az övék lesz a megtiszteltetés, hogy eljátszhassák majd a történet alakjainak jelenetét.

A legenda bemutatása után a gyerekek, köztük a pélmonostori Csillagszemű tánccsoport és a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncegyüttesének a műsora következett.

A rendezvényen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki köszöntőbeszédében elmondta, hogy amikor 21 évvel ezelőtt először tartottak Márton-napot, akkor az utcákon még megfelelő közvilágítás sem volt, és sem a város, sem a magyar közösség nem úgy festett, mint ma. Szent Márton legendája viszont változatlanul velünk maradt – mondta.  – Felemelő érzés látni a pélmonostori magyar fiatalokat, azt, hogy milyen nagy megbecsüléssel és milyen nagy odafigyeléssel követik a Szent Márton-legendát, de még ennél is lényegesebb, hogy ezáltal is megérthetik, milyen fontos az, hogy maradjanak meg itt, Pélmonostoron magyarnak – hangsúlyozta Jankovics.

Az egybegyűlteket Gárdos Béla magyar konzul és Goran Hes, Pélmonostor alpolgármestere is köszöntötte.

A műsor után felszolgálták a vacsorát, amely a Márton-napi hagyományokhoz illően libasült volt, és természetesen az újbor sem hiányzott az asztalról.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint Pélmonos-tor város támogatta.